6 razloga zašto ne mršavite iako držite dijetu - Recepti i Kuvar online
6 razloga zašto ne mršavite iako držite dijetu - Image courtesy of [by tuelekza] at FreeDigitalPhotos.net - Recepti i Kuvar online

Standardne greške kod svake dijete

Zašto ne mršavite i ne gubite težinu, iako držite dijetu? Verovatno pravite standardne greške, koje utiču na efikasnost dijete. Proverite da li se neki od razloga zašto ne mršavite, nalazi na tom spisku…

Verovatna istina je, da iako ste “na dijeti” jedete i unosite mnogo više kalorija, nego što mislite ili vam je potrebno.

Za početnike, jedan savet: prestanite da razmišljate od dijeti. Umesto toga, razmišljate o svojim navikama, koje mogu da ugroze plan vaše dijete. “Držanje” dijete može da iskreira vašu opsesiju prema hrani, pa čak i da kreira da se suviše lako predate, jer je to “nemoguć poduhvat”!

Verovatno niste ni svesni kako je moguće veoma lako i brzo povećati unos kalorija. Svaka dodatna kašika dresinga salati, verovatno donosi dodatnih 75-100 kalorija, svaka dodatna kašika putera, dodaje oko 100 kalorija, a svaka kesica čipsa dodaje oko 160 kalorija…

Ako jedete dok kuvate, započinjete svaki dan sa jako kaloričnim napitkom od kafe, dovršavate nedovršena jela vaše dece i ukućana, ili popijete jednu čašu vina više – sve su to neke od navika, koje će uvek ugroziti uspešnost bilo koje dijete, koje bi trebalo da se pridržavate i, verovatno, jedan od razloga zašto ne mršavite.

Kao što se kalorije veoma lako dodaju, tako ih je i veoma lako oduzeti.

Proverite ovaj spisak standardnih grešaka i proverite da li nešto od toga i sami radite:

Zašto ne mršavite, razlog br. 1: Dijeta nije takmičenje

Ne postoji nagrada da svoje jelo završite u rekordnom vremenu! Vi niste takmičar, niti je konzumacija hrane vaše učestvovanje u nekom takmičenju ili nagradnoj igri!

Veliki broj poslovnih i privatnih obaveza u toku dana, dovelo je do toga da većina od nas usvoji ovakvu, nezdravu naviku konzumiranja hrane.

Hrana bi trebalo da se konzumira ležerno, tako da može da se oseti ukus hrane u svakom zalogaju, i da se dobije signal sitosti od našeg organizma, a pre prejedanja!

Zašto ne mršavite, razlog br. 2: Preskakanje obroka

Istraživanja pokazuju da oni koji preskaču doručak imaju više problema sa težinom, od onih koji doručak ne preskaču. Postoji očigledna zabluda da preskakanjem doručka – ili bilo kog obroka – smanjujete unos kalorija. Prava istina je da većina ljudi koji jedu manje od tri obroka dnevno, obično završavaju dan sa unesenih više kalorija, sabirajući ukupno tokom dana.

Budite uporni da imate tri obroka na dan. Uvek započnite dan sa zdravim doručkom, ali, budite oprezni i birajte sastojke za vaše obroke pametno.

6 razloga zašto ne mršavite iako držite dijetu - Recepti i Kuvar online
6 razloga zašto ne mršavite iako držite dijetu – Image courtesy of [by tuelekza] at FreeDigitalPhotos.net – Recepti i Kuvar online

Zdrav doručak bi trebalo da sadrži i proteine i vlakna. Na primer: jaje, komad integralnog pšeničnog tosta, sa pola grejpfruta ima samo 250 kalorija, a omogućiće da se osećate sito do ručka.

Zašto ne mršavite, razlog br. 3: Unosite previše “tečnih” kalorija

“Tečnim” kalorijama nazivamo kalorije koje unosite konzumiranjem raznih pica i napitaka: alkoholna pića, sokovi, kafa sa pavlakom i šećerom, čajevi, gazirana pića. Neke od studija pokazuju da “tečne” kalorije iz osvežavajućih pića učestvuju sa preko 20% u ukupnom unosu kalorija. Glavni problem je u tome što unosom takvih kalorija, tj. konzumiranjem osvežavajućih pića, vi utoljavate žeđ, a ne glad!

Rešenje je da umesto osvežavajućih bezalkoholnih i alkoholnih pića konzumirate prirodne sveže ceđene sokove, bez ikakvih dodataka! Ako morate da konzumirate alkohol, onda izaberite što slabije piće.

Zašto ne mršavite, razlog br. 4: Prevelike porcije

Prevelike porcije postaju “standard” u pojedinim restoranima, kako bi pridobili nove klijente. Verovatno se takav “standard” onda prenosi i u naše domove.

Probajte da smanjite porcije hrane, tako što ćete koristiti manje tanjire i činije kad služite hranu. Nemojte jesti porciju do zadnjeg zalogaja, uvek ostavite nekoliko zalogaju u tanjiru, to će pomoći da smanjite unos neželjenih kalorija.

Zašto ne mršavite, razlog br. 5: Izbor nezdravih dodataka

Bez obzira na to da je bilo koja salata zdrava opcija u vašoj ishrani, bilo koji nezdravi dodatak kao, na primer, visoko kalorični prelivi sa slaninom, sirevi, krutoni, čak i bez obzira na male količine, doprinose unosu velike količine kalorija.

U većini restorana grilovana piletina i salata nisu uvek bolji izbor od burgera! Sve zavisi od veličine porcije i preliva i dodataka…

Zašto ne mršavite, razlog br. 6: Beskonačno konzumiranje hrane

Pod beskonačnim konzumiranje hrane se podrazumeva neprestani unos hrane, uobičajeno iz kutija ili kesa, prilikom gledanja TV programa, ili čitanja knjige. Ili, ako dovršavate preostala jela iz tanjira vaših ukućana. Oduprite se želji da dovršite jelo iz nečijeg tanjira!

Umesto beskonačnog konzumiranja hrane, dok se opuštate uz TV program ili čitajte knjigu, probajte da popijete čašu obične vode ili šolju nezaslađenog čaja!

Nadamo se da će vam ova lista grešaka pomoći da prepoznate zašto ne mršavite i gde možete da napravite iskorak i stignete do svoje idealne težine. Sve je u razmišljanju i pametnim izborima, i uvek, samo zavisi od nas samih!

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Zdrav život, kliknite na link: ZDRAV ŽIVOT.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!