Alkazar kocke – recept za ove kocke imam više od 30 godina i samo sam ih jednom davnom pravila. Listajući sveske sa receptima poželela sam da i vama predstavim ovu poslasticu. Danas s posebnim povodom, 29. godina braka, sladimo se i sećamo nekih lepih trenutaka mladosti 🙂 Godine lete, dogadjaji se smenjuju kao na filmskoj traci, a sećanja su ta koja ostaju…
Pročitajte intervju sa Javorkom Filipović >>>
Alkazar kocke – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online
Alkazar kocke – recept za ove kocke imam više od 30 godina i samo sam ih jednom davnom pravila. Listajući sveske sa receptima poželela sam da i vama predstavim ovu poslasticu. Danas s posebnim povodom, 29. godina braka, sladimo se i sećamo nekih lepih trenutaka mladosti 🙂 Godine lete, dogadjaji se smenjuju kao na filmskoj traci, a sećanja su ta koja ostaju…
Kora:
- 10 belanaca
- 22 kašike kristal šećera ;
- 1 kašika sirćeta
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g brašna
- 2 kašike hlebnih mrvica
Fil:
- 10 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 20 kašika vode
- 20 kašika šećera
- 3 kašike kakaoa
- 3 rebra čokolade za kuvanje
- 250 g maslaca
- 2 kesice slaga
- 200 ml mineralne gazirane vode
- Za koru penasto umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati ostale sastojke, sve lepo izmešati žicom, ne mikserom, i usuti u pleh veličine 20 x 30 cm obložen papirom za pečenje.
- Koru peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se testo ne odvoji od ivica pleha. Izvaditi koru iz pleha i ostaviti da se ohladi.
Fil:
- 20 kašika šećera i 20 kašika vode dobro promešati, dodati kakao i izlomljenu čokoladu i sve zajedno na srednjoj temperaturi ušpinovati da bude gustine redjeg meda. Ostaviti ovaj deo fila da se ohladi dok na pari skuvate 10 žumanaca s 10 kašika šećera.
- Umutiti žumanca sa šećerom i skuvati na pari. Ohladiti ovaj deo fila pa ga sjediniti sa čokoladnim filom, sve dobro umutiti da se sjedini i na kraju dodati penasto umućen maslac. Umućen fil staviti preko ohladjene kore i dobro ga poravnati.
- Umutiti 2 kesice šlaga sa mineralnom gaziranom vodom, staviti preko fila i odgore narendati čokoladu.
- Tortu napraviti dan ranije da se dobro ohladi.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!