Bačka štrudla se razlikuje u odnosu na sremsku i banatsku. Vojvodina je poznata po štrudlama i svaki kraj ima podjednako dobre štrudle.
Neke imaju više zamotaja – tanje testo i nadev (sremska štrudla), neke manje – deblje testo i nadev (banatska štrudla). A neke su upletene – bačka štrudla. Pravim sve vrste, ali ih slabo jedem. Probam samo da vidim da li nešto treba korigovati i to je sve.
Ali ova mi se baš dopala, baš je ukusna i sočna, pa nisam mogla da joj odolim.
Kao i sve ostale štrudle i bačku možete napraviti sa raznim nadevima. Sada sam iskombinovala mak, džem od nektarina i suvo grožđe. Bačka štrudla može biti veća ili manja, kako vam odgovara. Od ove količine sam napravila 2 štrudle, tj. testo podelila na 4 dela.
Bačka štrudla, sastojci za testo:
- 450 g mekog brašna
- 100 g kisele pavlake
- 1,5 dl mlake vode
- 15 g svežeg kvasca
- 2 kašike šećera
- 1/2 kašičice soli
- 1 žumance
- vanilin šećer i korica od limuna
Sastojci za fil sa makom:
- 200 g mlevenog maka
- 150 g šećera
- mleko po potrebi (potrošila sam oko 3 dl)
- 1 kesica vanilin šećera
Sastojci za fil sa džemom:
- 1 teglica džema
- 100 g suvog grožđa
Za premazivanje
- 1 jaje
Bačka štrudla, priprema:
- Aktivirajte kvasac – razmutite ga vodu, dodajte šećer i malo brašna.
- U aktiviran kvasac dodajte sve ostale sastojke i postepeno dodajte brašno.
- Umesite testo i ostavite ga da naraste.
- Potom ga podelite na 4 dela, premesite, premažite uljem i ponovo ostavite da se odmara 20-tak minuta.
- Mak skuvajte dok testo raste – sjedinite mak i šećer i pospeno dolivajte mleko.
- Kuvajte ga dok se ne zgusne.
- Na kraju umešajte vanilin šećer.
- Testo razvijte tanko u pravouganik koji odgovara dimenzijama vašeg pleha (cca 25*35)
- Od dva testa uvijte štrudle sa makom, a od dva sa džemom i suvim grožđem.
- Upletite po dve štrudle – jedna sa makom, druga sa džemom.
- Odmah ih premažite umućenim jajetom i ostavite da se odmaraju bar pola sata.
- Pre pečenja ih ponovo premažite jajetom.
- Pecite ih u zagrejanoj rerni oko pola sata na 180-200 stepeni.
Napomene:
- Testo za štrudlu možete napraviti na više načina, umesto navedene količine pavlake i vode, možete staviti mleko. Ja sam je umesila sa pavlakom jer nisam imala dovoljno mleka.
- Količina mleka u maku varira u zavisnosti od vrste maka, pa savetujem da mleko dolivate postepeno.
Količina šećera isto zavisi od vrste maka, neki mak zahteva više šećera, neki manje. - Štrudle mažem odmah jajetom kako se ne bi sušile.
- Dok rastu mažem ih nekoliko puta, ali nije obavezno.
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!