Bečka šnicla na tradicionalni način - Recepti i kuvar online
Bečka šnicla na tradicionalni način - Recepti i kuvar online

Receptbečka šnicla (Wiener Schnitzel) pripada tradicionalnim specijalitetima bečke kuhinje (zajedno sa receptima za gulaš, kuvanu govedinu, štrudlu od jabuka, itd.). Recept za bečku šniclu se može pronaći i u ponudi mnogih restorana u regionu, te se može reći da je jako popularan.

Posetiti Beč, a ne probati bečku šniclu, verovatno je velika greška. Bili smo u poseti Beču – i probali smo bečku šniclu, te su priložene fotografije iz naših foto aparata i telefona.

Postoje razne legende o nastanku ovog jela – napoznatija od svih govori da je feldmaršal Jozef Radecki (Joseph Radetzky) doneo ovaj recept iz Italije 1857. godine. Misli se na italijanski recept za milanski kotlet (cotoletta alla milanese). Mnogi lingvisti i istoričari opovrgavaju ovu legendu, nalazeći mnoge manjkavosti u priči.

Druge priče i legende govore da je ovaj recept nastao kao modifikacija jednog od recepata austrijske kuhinje: “bakchendl”, što su pohovane i duboko pržene pileće grudi. Ovaj recept se prvi put spominje u jednom kuvaru 1719. godine. Na osnovu toga, neki izvlače zaključke i analogiju da je naziv Wiener Schintzel nastao od Wiener Bachendl u toku 19. veka.

Tradicionalni način pripreme podrazumeva teleće šnicle sečene na 4 mm debljine, zatim položene u brašno, pa u umućena jaja, i zatim u prezle. Prezle ne smete pritiskati u meso, već moraju da ostanu suve, da bi nakon prženja bile hrskave. Bečke šnicle se prže u dubokom sudu na puteru ili ulju, na temperaturi od 160 C do 170 C, sve dok ne dobiju zlatno braon boju. Šnicle moraju da plivaju, jer, u protivnom, neće biti ravnomerno pržene. Tokom prženja, šnicla se mora blago pomerati po tiganju, kao i zalivati.

Bečka šnicla na tradicionalni način - Recepti i kuvar online
Bečka šnicla na tradicionalni način – Recepti i kuvar online

Bečka šnicla na tradicionalni način – Recepti i Kuvar online

recepti i kuvar becka snicla na tradicionalni nacin

Recept – bečka šnicla (Wiener Schnitzel) pripada tradicionalnim specijalitetima bečke kuhinje (zajedno sa receptima za gulaš, kuvanu govedinu, štrudlu od jabuka, itd.).

 • 600 gr teleće šnicle (4 komada, svaka oko 150 gr)
 • 60 gr brašno
 • 80 gr prezle
 • 2 komada jaja
 • mleko
 • so
 • ulje (za prženje)
 1. Teleće šnicle stanjite tučkom za meso. Idelna debljina za spremanje ovog recepta je oko 4 mm. Posolite sa obe strane.
 2. Brašno rasporedite na jedan veliki tanjir. Svaku šniclu ubacite u brašno, sa obe strane, i stavite sa strane.
 3. Jaja razmutite u većem tanjiru. U razmućena jaja, dodajte malo mleka (1-2 kašičice). Svaku šniclu lagano potopite u jaja, sa obe strane.
 4. Prezle rasporedite na jedan veliki tanjir. Šnicle, uvaljane u brašno i jaja, stavite lagano sa obe strane u prezle. Lagano pritisnite šnicle na prezle, da se prezle lepo zalepe za jaja.
 5. Zagrejte ulje u tiganju za prženje. Ulja u tiganju bi trebalo da bude toliko, da šnicle slobodno plutaju. Spustite šniclu u zagrejano ulje. Biće potrebno oko 2 minuta za svaku stranu šnicle, da dobije zlatno žutu boju. Tokom prženja, protresite tiganj, pa će ulje prelivati i gornju stranu šnicle. Posle prženja, ostavite šniclu na papirni ubrus, da se ocedi od ulja.
 6. Servirati toplo i ukrasiti kriškama limuna i svežim lišćem peršuna. Kao prilog služiti pire krompir, ili pofmrit.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!