Cipovka, hleb koji se smeje na Mesec - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Cipovka, hleb koji se smeje na Mesec - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Cipovka, hleb koji se smeje na Mesec, svakodnevni hleb, obični. Sastojci su mu : brašno, voda, so, kvasac, i malo šećera.

Cipovka, sastojci:

  • 1 kockica kvasca,
  • 2 šolje mlake vode,
  • pola kašičice šećera,
  • kašičica soli i
  • 6 šolja brašna.

Cipovka, priprema:

  • U činiji izdrobite kvasac, dodajte pola kašičice šećera, mlaku vodu sa malo brašna i pustite da odstoji pet minuta.
  • Potom dodajte brašno. Testo treba da se lepi i da lagano počinje da se odvaja od činije.
  • Stavite kesu preko činije i ostavite da odstoji na toplom oko pola sata. Dobro pobrašnjavite radnu površinu i prebacite testo na nju. Istrljajte ruke brašnom, pa mesite lagano hleb tako što ćete prvo prebaciti jednu stranu, pa drugu i zatim naredne dve tako da vučete brašno koje je ispod testa. Umesite ga i prebacite u šerpu koju ste prethodno dobro namazali mašću i posuli sa malo brašna.
  • Rernu zagrejte na 200 stepeni, a za to vreme neka hleb odstoji desetak minuta. Zasecite ga odozgo nožem u vidu krivih linija.
  • Stavite ga u rernu da se peče na 200 stepeni oko 45 minuta. Odnosno dok hleb ne bude pečen.
  • Izvadite ga iz rerne i iz šerpe, poprskajte vodom i uvijte u krpu.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!