Cipovka, hleb koji se smeje na Mesec, svakodnevni hleb, obični. Sastojci su mu : brašno, voda, so, kvasac, i malo šećera.
Cipovka, sastojci:
- 1 kockica kvasca,
- 2 šolje mlake vode,
- pola kašičice šećera,
- kašičica soli i
- 6 šolja brašna.
Cipovka, priprema:
- U činiji izdrobite kvasac, dodajte pola kašičice šećera, mlaku vodu sa malo brašna i pustite da odstoji pet minuta.
- Potom dodajte brašno. Testo treba da se lepi i da lagano počinje da se odvaja od činije.
- Stavite kesu preko činije i ostavite da odstoji na toplom oko pola sata. Dobro pobrašnjavite radnu površinu i prebacite testo na nju. Istrljajte ruke brašnom, pa mesite lagano hleb tako što ćete prvo prebaciti jednu stranu, pa drugu i zatim naredne dve tako da vučete brašno koje je ispod testa. Umesite ga i prebacite u šerpu koju ste prethodno dobro namazali mašću i posuli sa malo brašna.
- Rernu zagrejte na 200 stepeni, a za to vreme neka hleb odstoji desetak minuta. Zasecite ga odozgo nožem u vidu krivih linija.
- Stavite ga u rernu da se peče na 200 stepeni oko 45 minuta. Odnosno dok hleb ne bude pečen.
- Izvadite ga iz rerne i iz šerpe, poprskajte vodom i uvijte u krpu.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!