Čizkejk (Cheesecake) je torta/kolač sa krem sirom. Pored sira, sastojci su: slatka pavlaka, keks, maslac i voće (najčešće crveno). Čizkejk možete napraviti bez voća, sa čokoladom, orašastim plodovima… Osnova je ista, a dodatke prilagodite ukusu.
New York cheesecake se pravi drugačije (peče se) u odnosu na ovaj koji je popularan kod nas.
Krem sir, keks, pavlaku, margarin/puter kao i ostale sastojke možete birati. Koristite proizvode koji su vam dostupni ili one na koje ste navikli.
Ovo je malo veća mera, pa ukoliko pravite prvi put, možete napraviti 1/3 ili 1/2 mere. Mera je za modlu prečnika 29 – 30 cm.
Sastojci za koru:
- 250 g maslaca/margarina
- 120 g šećera u prahu
- 450 g krupnije mlevenog keksa
- 7-8 kašika soka od pomorandže
Sastojci za fil:
- 600 g krem sira
- 300 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 600 ml slatke pavlake
- 2 šlag fiksa
- 20 g želatina (i 100 ml vode)
Sastojci za voćni preliv:
- 700 g malina
- 1,5 dl sirupa od malina (domaćeg)
- 1,5 dl vode
- 2 kesice vanilin šećera
- 20 g želatina (i 100 ml vode)
Čizkejk, priprema:
- Za koru umutite maslac/margarin sobne temperature sa šećerom u prahu,
- Dodajte keks i sok i umesite smesu.
- Modlu stavite na tacnu, sipajte smesu, oblikujte koru i stavite u frižider.
- Za fil prvo želatin prelijte vodom.
- Umutite slatku pavlaku sa krem fiksom (prema uputstvu sa pakovanja).
- Krem sir umutite sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.
- Umućenu slatku pavlaku dodajte u krem sir, kratko umutite mikserom.
- Želatin otopite na ringli.
- U tankom mlazu sipajte želatin u beli fil i mutite neprekidno mikserom.
- Fil sipajte preko kore i lepo poravnajte.
- Za voćni fil želatin prelijte vodom.
- Prokuvajte maline, sirup i vodu (kuvajte nekoliko minuta od momenta vrenja).
- U želatin sipajte malo smese koju ste prethodno skuvali i mešajte dok se želatin ne otopi.
- Sipajte želatin u ostatak voća i dodajte vanilin šećer.
- Voćni preliv dobro ohladite, pa ga stavite na pola sata u frižider.
- Potom ga sipajte preko belog fila.
- Čizkejk ostavite u frižideru nekoliko sati da se sve lepo stegne (najbolje preko noći)
- Obruč odvojite tankim nožem i skinite ga.
- Čizkejk možete dekorisati po želji.
Napomene:
- Količinu šećera, prilagodite ukusu.
- Takođe, umesto sirupa od malina možete sipati vodu i dodati šećer po ukusu.
- Količine želatina i šlag fiksa prilagodite potrebama.
- Savetujem da koristite masniji krem sir.
Čizkejk ne morate praviti u okruglom kalupu.
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!