Da li držite namirnice na pogrešnom mestu u frižideru?

5

Način na koji slažete namirnice najviše utiče na to koliko ćete hrane iskoristiti, a koliko baciti. Postoje mesta u frižideru na kojima morate držati određenu hranu.

Svake godine se baci oko 1,3 milijarde tona hrane, a svi učestvuju u tome. Sa tom količinom hrane bi se moglo nahraniti mnogo hladne dece.

Najčešće se hrana bace jer ljudi zaboravljaju da imaju nešto u frižideru, da biste pametnije iskoristili hranu, važna je i dobra organizacija frižidera.

Da biste sačuvali hranu od kvarenja držite je na ovim mestima:

Mleko čuvajte u zadnjem delu gornjih polica jer je tamo najhladnije.

Ostatke hrane i tropsko voće ostavite na gornjim policama.

Salate pripremite, operite, iseckaje i stavite u posude. Držite ih na dohvat ruke bliže vratima na srednjim policama da bi ste ih videli. Iskoristite ih što pre, dok su sveže.

Da li držite namirnice na pogrešnom mestu u frižideru? - Recepti i Kuvar online
Da li držite namirnice na pogrešnom mestu u frižideru? – Recepti i Kuvar online

Vino držite na policama za vina jer su savršene za njihovo hlađenje.

Jaja držite u kartonskoj kutiji na polici u sredini frižidera. U vratima frižidera je pretoplo za njih.

Meso i mlečne proizvode čuvajte na donjim policama, po mogućnosti i u donjim posudama ili fiokama.

Sveže meso je najbolje držati odvojeno od ostalih namirnica da krv ne bi došla u kontakt sa njima. Kada ga odmrzavate, dobro je da ga stavite u duboki tanjir na policu na dnu i da sklonite sveže voće i povrće od njega.

Povrće i voće čuvajte u donjim fiokama, tamo će najduže ostati sveže.

Umake i tegle čuvajte u vratima frižidera.

Sezonsku hranu smrznite u manjim porcijama i složite je u providne kesice jednu pored druge da bi vam i zamrzivač bio pregledan.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!