Preuzmite aplikaciju sa Google Play

Da li je čišćenje zuba koncem obmana?

7

Čišćenje zuba koncem decenijama je preporučivano kao obavezan deo higijene zuba i usta, ali ipak nije sve kako se čini.

Naime, ono je odjednom nestalo iz preporuka koje najviša zdravstvena tela u SAD izdaju na svakih pet godina.

Kako navode američki mediji, razlog za to su temeljna istraživanja koja su pokazala da čišćenje koncem uopšte ne doprinosi mnogo zdravlju zuba i desni.

„U velikim istraživanjima, dokazi koji govore u prilog čišćenja koncem su veoma slabi“, kaže Tim Jafola iz Nacionalnog instituta za dentalno istraživanje, koji dodaje da se oboljenja desni razvijaju godinama, a brojna istraživanja traju nekoliko meseci. Zato su i podaci koje naučnici dobijaju nedovoljno jasni.

Agencija AP navodi da se čišćenje zuba zvanično preporučuje još od 1979. godine, ali da konkretni, naučni dokazi da ono zaista pomaže ne postoje ili postoje u veoma maloj meri.

Da li je čišćenje zuba koncem obmana? - Pixabay
Da li je čišćenje zuba koncem obmana? – Pixabay

„Uprkos tome, vlasti, zubarske organizacije i proizvođači insistiraju na toj praksi decenijama“, piše AP.

Agencija je, u skladu sa zakonom koji zahteva da zvanične preporuke budu bazirane na naučnim činjenicama, prošle godine tražila od ministarstva zdravlja dokaze.

Umesto odgovora, preporuka je 2016. izbrisana iz petogodišnjeg dokumenta, a AP je dobio pismo u kome vlasti priznaju da „efikasnost čišćenja zuba nikada nije temeljno istražena“.

„AP je pregledao najrigoroznija istraživanja iz poslednje decenije, fokusirajući se na 25 koja porede one koji koriste četkicu i one koji koriste i zubni konac. Šta smo pronašli? Dokazi koji govore u prilog konca su ‘slabi, nedovoljno uverljivi’ i nose sa sobom ‘umereni do veliki potencijal za pristrastnost'“, navodi agencija.

Preuzeto sa prijateljskog portala BKTVnews.com.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!