Da li podnosite dobro laktozu? 4 alternative

13

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Možda ste otkrili da ne podnosite dobro laktozu, a možda polako pokušavate da odustanete od namirnica životinjskog porekla? U svakom slučaju, kad kravlje mleko više nije opcija postavlja se pitanje šta jeste i kako neke od omiljenih navika, poput šoljice kafe sa mlekom možete da zamenite biljnim varijantama.

Srećom, nepodnošenje laktoze je sve rašireniji problem koji ne prepoznaju samo prodavnice zdrave hrane, pa tako biljno mleko možete da nabavite skoro u svakom supermarketu, a možete da pokušate i da ga napravite kod kuće uz pomoć željene namirnice.

Kad ga kupujete, ono o čemu bi trebalo da vodite računa je da ne bude previše zaslađeno, jer ćete tako uneti previše neželjenog šećera u organizam, iako će, naravno, mleko biti finijeg ukusa.

Prelaz sa kravljeg na biljno mleko traži određenu dozu strpljivog navikavanja na nove ukuse zbog čega donosimo četiri najukusnije opcije.

BADEMOVO MLEKO

Bademovo mleko je najraširenije i verovatno svima poznato. Budući da ima potpuno neutralan ukus, često se u njega dodaje dosta šećera da bi bilo što ukusnije, pa pripazite kada ga birate u marketu. Odlično je u smutijima, ali za kuvanje kaše, čorbi i drugih jela. Mnogi ga biraju i kao dodatak kafi.

KOKOSOVO MLEKO

Kokosovo mleko nastaje od kombinacije kokosovog mesa i vode, što mu daje kremastu i prirodno slađu strukturu nego kod nekih drugih biljnih mleka. Zbog toga možete da ga isprobate u kafi koja će imati lagani ukus kokosa.

Da li podnosite dobro laktozu? 4 alternative - Pixabay
Da li podnosite dobro laktozu? 4 alternative – Pixabay

PIRINČANO MLEKO

Nastaje kombinacijom pirinča i vode, a odlična je alternativa ako ne podnosite zob ili imate alergiju na neki od orašastih plodova. Prirodno je dosta retko zbog čega se neće dobro uklopiti sa ukusom kafe, ali zato u smutijima ili pahuljicama hoće.

ZOBENO MLEKO

Kuvanje zobenih pahuljica će pronaći svog savršenog potrošača i u zobenom mlijeku, koje nastaje kombinovanjem zobi i vode. Ako ne podnosite dobro zob, ovo nije za vas, ali u protivnom će biti ukusan dodatak raznim opcijama za doručak.

Ako poželite da napravite neko od biljnih mleka kod kuće, potrebna vam je sirovina, poput badema, zobenih pahuljica, pirinča, zatim voda, blender i gaza kroz koju ćete sve procediti. I to je čitav proces!

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.