Đevrek pogača - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online
Đevrek pogača - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online

Đevrek pogača.

Đevrek pogača, sastojci:

Testo za pogaču:

  • 600 gr mekog brašna/po potrebi i malo više,
  • 1 kvasac,
  • 2,5 dl mleka,
  • 2 kašikice šećera,
  • 4 kašike jogurta,
  • 50 gr margarina,
  • 1 jaje,
  • 1 supena kašika soli.

Za fil:

  • 125 gr margarina,
  • 125 gr švapskog sira i
  • 1 jaje.

Za premazivanje:

  • 1 jaje,

Za posipanje

  • susam.

Đevrek pogača, priprema:

  • U posudu sa mlakim mlekom staviti šećer i kvasac i ostaviti ga da počne da radi.
  • U nadošao kvasac dodati jogurt, jaje, margarin i so, promešati, pa dodati brašno i zamesiti testo za pogaču. Testo ostaviti da raste oko pola sata.
  • Dok testo raste, pripremiti fil tako što se izmeša margarin, jaje i sir.
  • Naraslo testo razvući i vaditi čašom kolutove, koji se ređaju u namašćenu oruglu tepsiju okolo tepsije, tako što se svaki kolut namaže filom i svaki sledeći kolut preklopi prethodni do pola.
  • Sredina tepsije ostane prazna.
  • Umutiti jaje i premazati pogaču i posuti sa susamom.
  • Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok pogača ne porumeni,

Kako je bio Vaskrs u sredinu devrek pogače poređala sam ofarbana jaja. Od ove količine testa bude dve đevrek pogače.

Jelica Podraščanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!