Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Domaće proteinske pločice sa semenkama

0

Nema sumnje da su proteini važan deo zdrave ishrane: istraživanja pokazuju da omogućavaju duži osećaj sitosti, pomažu mišićima da se oporave posle treninga, doprinose gubitku težine, a neka od istraživanja govore i o uticaju na snižavanje krvnog pritiska. Naravno, trebalo bi dobro razmisliti pre konzumiranja, da li koristiti kupovne, ili domaće proteinske pločice?

Domaće proteinske pločice sa semenkama - Recepti i Kuvar online
Domaće proteinske pločice sa semenkama – Recepti i Kuvar online

Mi smo uvek za domaće. Zašto? Zato što sami kontrolišete šta i koliko stavljate u recept i znate da ne sadrže nikakve dodatke, kozervanse ili veštačke zaslađivače. Domaće pravljene proteinske pločice sadrže: badem, sušene brusnice, orahe, ovsene pahuljice, sirovo golica seme, mleveno laneno seme, sirove semenke suncokreta, bademov puter, organski pirinčani slad (ili agava sirup), trunka soli. (na 100 gr proteinskog bara dobijate: 394 kalorije, uglenih hidrata 31 gr, prehrambenih vlakana 7 gr, proteina 14 gr, i najvažnije: proteinske pločice su bez transmasti i holesterola)

Ovakave nepečene domaće proteinske pločice su prava i zdrava podrška pojačanim fizičkim i mentalnim aktivnostima, poput aktivnog vežbanja, kao i podrška u mnogim dijetama u smanjenju telesne težine.

Domaće proteinske pločice sa semenkama - Recepti i Kuvar online
Domaće proteinske pločice sa semenkama – Recepti i Kuvar online

Zašto sve proteinske i energetske pločice nisu iste? Mnogi industrijski pravljeni brendovi su tako puni šećerom, pa njih pre možemo nazvati čokoladicama, nego dodatkom za zdravu ishranu i podrškom za dijetu. Stručnjaci za ishranu preporučuju: u jednoj proteinskoj pločici proteina bi trebalo da bude oko polovine količine ugljenih hidrata. U domaćoj proteinskoj pločici od 100 gr količina ugljenih hidrata je 31 gr, a količina proteina je 14 gr, što i jeste približno 50%. Šećer bi trebalo da bude ispod 7 gr, što je, takođe, ispunjeno jer je količina šećera 3 gr.

Pre nego što pomislite da kupite neku vrstu energetskih ili proteinskih pločica u prodavnici (ovo, uostalom, važi za bilo šta, što kupujete u prodavnici!) prvo dobro pročitajte deklaraciju i šta sadrže. U velikom broju slučajeva, pomenuti proizvodi su puni hemije i dodataka! Jedući ih, verovatno više odmažete svom organizmu, nego što mu pomažete!

Da li pravite svoje domaće proteinske ili energetske pločice? Ukoliko nemate vremena za to, pošaljite nam zahtev na mail adresu energija[at]recepti-kuvar.rs, mi ćemo organizovati da budu napravljene specijalno za vas i dobićete ih brzom poštom! Poručite svoju energetsku dopunu! Energy Recharge!

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.