Burgeri - recept za pljeskavice - Recepti i Kuvar online
Burgeri - recept za pljeskavice - Recepti i Kuvar online - Image courtesy of [by joephotostudio] at FreeDigitalPhotos.net

Kako spremiti domaći burger? Sastojci i način pripreme

O burgerima i načinu njihovog spremanja ispredaju se čitave legende. Ne postoji osoba koja sprema domaće burgere, a da ne tvrdi da su njeni “najbolji”, “najukusniji”, “najsočniji”.

Kao i kod mnogih jela, i kod ovog bi trebalo povesti računa o kvalitetu sastojaka, a prvenstveno mesa. Mnogi tvrde da se ze burgere mora odabrati parče junećeg mesa, bez masti, koje se seče između vrata i plećke. Varijacije recepta za domaći burger sadrže i određeni procenat (20 – 30%) ćurećeg ili nekog drugog mesa.

Ako koristite tiganj za spremanje domaćih burgera – onda, koristite, po mogućstvu, tiganj od livenog gvožđa. Zagrejte malo ulja u tiganju na jakoj vatri – sve dok ulje ne počne da pucketa. Stavite burgere u tiganj i pecite oko 3 minuta prvu stranu. Pažljivo okrenite i pecite oko 4 minuta drugu stranu, za srednje pečeno (za dobro pečeno – oko 5 minuta).

Domaći burger, sastojci:

  • juneće meso, bez masti, krupno mleveno, 600 gr
  • beli luk u prahu, 1/4 kašičice
  • crni luk u prahu, 1/4 kašičice
  • so, 1/4 kašičice
  • suvi biljni začin, 1/4 kašičice
  • jaje, 1 komad, umućeno
  • slani krekeri, 8 komada, sitno izmrvljenih
  • tost sir, isečen, 4 komada (sir čedar je sastavni deo originalnog recepta)

Domaći burger, priprema:

  • U posudi za mešenje, pomešajte meso sa svim ostalim sastojcima. Dobro promešajte dok se masa potpuno ne izdjednači. Formirajte 4 pljeskavice, tako da debljina bude više od 1,5 cm.
  • Zagrejte gril tiganj na srednju temperaturu.
  • Pecite svaku stranu otprilike 5 minuta, za srednje pečeni burger – pljeskavicu. Kad je burger – pljeskavica gotova, stavite tost sir odozgo i izvadite iz tiganja.
  • Uzdužno isečene zemičke stavite unutrašnjom površinom da se zapeku u tiganju, oko 1 – 2 minuta.
  • U zapečene zemičke, ubacite burger – pljeskavicu, koja se odmarala par minuta, i dodajte priloge: crveni luk sečen na kolutove, paradajz sečen na tanke kolutove, krastavac sečen na kolutove, zelenu salatu sečenu na trake, prema ukusu i želji.

Pogledajte sve naše recepte za burgere >>>

Da li i vi spremate domaći burger? Koji je vaš omiljeni recept za domaći burger?

Recept je isproban. U nedostatku krekera, koristili smo prezle. Dodali smo i malo senfa u smesu. Savet: burgeri se okreću samo jednom – prvi put pečete jednu stranu, pa okrenete na drugu – i to je – to… Ne pritiskajte burgere, jer će se raspasti i izgubiti formu.

Pročitajte još:

Domaći sirup od cvekle – Suzana Mitić >>>

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!