Domaći hleb - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online
Domaći hleb - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online

Domaći hleb.

Domaći hleb, sastojci:

Za testo:

  • 250 ml vode,
  • 1 ravna kašičica šećera,
  • 20 g svežeg kvasca,
  • 1 puna kašičica soli,
  • 1 kašika domaće svinjske masti,
  • 500 g brašna.

Za premazivanje pre pečenja:

  • po potrebi voda.

Domaći hleb, priprema:

  • U mlakoj vodi rastvoriti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti sa odstoji 5 minuta.
  • U dublju posudu usuti brašno, dodati so i izmešati.
  • Dodati nadošli kvasac i, tokom mešenja ,dodati domaću svinjsku mast i zamesiti mekše testo.
  • Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
  • Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i formirati oblik vekne.
  • Staviti u pravougaoni kalup obložen pek-papirom.
  • Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
  • Testo zarezati oštrim nožem po površini na 4 mesta, premazati vodom i staviti da se peče u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta.
  • Gotov hleb izvaditi iz rerne, izručiti iz kalupa i uviti u veću, čistu kuhinjsku krpu.
  • Ostaviti da se prohladi.

Savet: ukoliko je potrebno, tokom pečenja, smanjiti temperaturu kako hleb ne bi goreo. Pekla sam 15 minuta na 200 stepeni, zatim sam prekrila alu-folijom i hleb sam pekla još 15 minuta na 200 stepeni. Mekan i veoma ukusan hleb. Probajte, prijatno!

Vreme pripreme: 90 minuta
Broj porcija: 4
Težina pripreme: lako se priprema
Mrsno jelo

Vesna Pavlović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!