Domaći hrskavi hleb bez mešenja može spremiti svako. Koncepcijski je malo drugačiji od onoga što je uobičajen način pripreme domaćeg hleba.
Napomena: koristi se malo kvasca, a period fermentacije je dosta duži. Za pečenje se koristi zatvorena (poklopljena) posuda (najbolje tučani, tj. lonac od livenog gvožđa, od 3-5 l). Posuda za pečenje se mora prvo zagrejati, to je važno.
Domaći hrskavi hleb, sastojci:
- 600 gr brašna tip 400 ili tip 500 (možete praviti bilo kakve kombinacije, npr: 200 gr brašna od heljde, 100 gr kukuruznog integralnog i 300 gr brašna tip 400/500)
- pola kašičice suvog kvasca (na vrh kašičice)
- jedna kašičica soli
- 480 gr vruće vode (obavezno vruća voda! – možete napraviti i kombinaciju, koja je još bolja: 450 gr vruće vode + 30 gr maslinovog ulja)
PROČITAJ: Gastronomski razgovori, Marina Ocokoljić, Umami testenine, šesta epizoda (VIDEO)
Domaći hrskavi hleb, priprema:
- U posudu za mešenje prvo sipajte vodu, so i kvasac. Promešajte.
- Dodajte brašno.
- Zamesite testo, koristeći lopaticu za mešenje ili silikonsku kašiku, jer je testo jako lepljivo. Mesite samo par minuta, da se sve izjednači. Posudu za mešenje prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite da stoji 3 sata (ili više).
- Testo premesite direktno u posudi za mešenje. Lopaticom za mešenje ispresavijajte testo desetak puta (uzimate odozdo, pa prevlačite prema sredini).
- Zatim ga samo prespete u drugu posudu, gde ste stavili papir za pečenje. Pobrašnjavite sa svih strana.
- Prebacite testo u činiju. Pokrijte čistom debelom platenom krpom i ostavite da odstoji 35 minuta.
- Za to vreme, upalite rernu i stavite šerpu za poklopcem od livenog gvožđa da se zagreje na temperaturu 225 stepeni.
- Kada je prošlo 35 minuta a šerpa se zagrejala, uzeti papir za pečenje za krajeve i zajedno sa testom prebaciti u zagrejanu šerpu. Poklopiti.
- Peći u poklopljenoj šerpi u rerni zagrejanoj na 225 stepeni 30 minuta na najnižem delu rerne.
- Zatim hleb izvaditi iz šerpe i peći na plehu (na srednjoj poziciji) još 15 minuta bez poklopca da hleb dobije hrskavu koricu.
Napomena: s obzirom da nismo imali šerpu od livenog gvožđa, koristili smo običnu emajliranu šerpu dimenzija: visina 9,5 cm i prečnik 20 cm, koju smo zatvorili aluminijumskom folijom i rezultat je bio odličan!
Ništa bolje i slađe od domaćeg hrskavog hleba! Uživajte!
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!