Domaćicina ređana pita – danas je dan kada velika većina posti, a posebno je važna večera-Badnja večera.
Evo jedne posne, a ukusne pite ;). Nije komplikovana za pripremu kao što će nekome možda izgledati.
U priipremi ove pite je vreme bitan faktor, ali svakako, ukiliko nmeate dovoljno vremena, ima rešenja. Umesićete malo mekše testo, a sve ostalo raditi kao što je opisano.
Domaćicina ređana pita – Kristina Gašpar
- Neophodni sastojci za testo:
- 300 g mekog brašna
- 10 g soli
- 10 g šećera
- malo kvasca-veličine zrna graška
- 1,7-2 dl mlake vode
- po potrebi margarin (oko 50 g)
- Neophodni sastojci za nadev:
- 2 kašike ulja
- 125 g očišćenog belog krompira
- 125 g očišćene čičoke (slatki krompir)
- 30 g suvih vrganja
- po ukusu: so (biber, origano i ljuta paprika)
- Pripremiti pleh prečnika oko 24 cm.
- U pripremi testa je, kao što sam već napomenula, vreme vrlo bitan faktor. Ovo testo baš voli da se odmara ;). Izmešajte brašno i so. U vodi (ako testo stoji do ujutru, koristite 1,7 dl vode, a ako žurite, koristite 2 dl vode) razmutite kvasac i šećer i umesite glatko testo. Testo će biti tvrdo, ali ne brinite zbog toga. Testo upakujte u kesu i ostavite ga da stoji na sobnoj temperaturi so ujutru (što znači oko 8h). Ujutru ga podelite na 8 delova, napravite jufkice, premažite ih uljem, dobro upakujte kako se testo ne bi sušilo i ostavite na toplom mestu oko pola sata.
- Sada razvijte jufke i premazujte ih omekšalim margarinom. Jufke naizmenično razvijate oklagijom i razvlačite rukama.
- Spajate, ređajte jednu na drugu, po 4 testa. Poslednje testo nemojte mazati margarinom.
- Testa prekrijte kesom i ostavite da se odmaraju.
- Dok se testa odmaraju, napravite nadev:
- vrganje operite i prelijte mlakom vodom. To možete uraditi čim napravite jufkice kako bi oni imali dovoljno vremena da apsorbuju potrebnu količinu vode.
- Krompir i čičoku izrendajte, a vrganje usitnite, iseckajte, stavite u tiganj, dodajte ulje i dinstajte na nižoj temperaturi oko 5 minuta. Začinite navedenim začinima po ukusu. Ostavite da se nadev prohladi.
- Dok se nadev hladi, razvijte testa-jedno malo veće od prečnika pleha oko 26 cm, a drugo malo manje od prečnika pleha.
- Pleh obložite papirom za pečenje i stavite testo većeg prečnika. Poravnajte i dodatno ga oblikujte rukom. Testo treba da bude malo iznad ravni pleha.
- Sipajte nadev, rasporedite ga po celoj površini, pa potom stavite drugi deo testa. Gornji deo zasecite kao na slici, premažite margarinom i pospite po želji-semenkama, paprikom, origanom…
- Pitu pećite u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 25 minuta-dok ne porumeni.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!