Fermentisani (beskvasni) hleb – priprema ovog hleba zahteva malo više vremena i malo rutine, ali ne treba da brinete. Dovoljno je da ga jednom, eventualno dva puta, napravite i shvatićete da nije u pitanju nista komplikovano.
U pripremi ovog hleba je vreme najbitniji faktor jer njegova priprema traje 48 sati. Nemojte zbog toga odustati.
Kada ga jednom budete napravili i probali, pravićete ga uvek (pod uslovom da ste ljubitelj ovakvih hlebova). Najukusniji je kada se premaže puterom, pospe morskom solju i nekim aromatičnim biljkama poput origana, ruzmarina, peršunovog lista…
Od fermentisanog hleba, svakako, možete napraviti i ukusne sendviče.
Brašna možete kombinovati i eksperimentisati. Kada god ga pripremam, koristim druga brašna, semenke, pahuljice, klice,.. Drugačiji odnos svega toga. Kombinacija koja mi se posebno dopada je crno brašno (tip 850 ili 950) i kim.
Fermentisani (beskvasni) hleb, sastojci:
- 1 šolja integralnog brašna (ja sam koristila mešavinu pšeničnog (ražanog i heljdinog))
- 2 šolje crnog brašna (tip 950)
- 2 kašike mlevenog rogača
- 2 kašike mlevenih semenki bundeve
- 2 kašike lanenog semena
- 1 kašika kima
- 1 kašičica morske soli
- 1,5 šolja vode
- 100 g brašna za mešenje hleba (okvirno.)
PROČITAJ: Domaći hrskavi hleb bez mešenja
Fermentisani (beskvasni) hleb, priprema:
- Izmešajte sva brašna.
- U staklenoj ili porcelanskoj posudi, umutite 1 šolju brašna, so i 1 šolju vode.
- Poklopite i ostaviti da smesa fermentise. Neophodno je da stoji 24h osim ukoliko u prostoriji nije jako toplo, u tom slučaju je dovoljno i 12h.
- Kada smesa fermentiše, tj. kada se pojave mali mehurići, kao na fotografiji, možete nastaviti sa pripremom beskvasnog hleba.
- U fermentisanu smesu dodajte sve ostale sastojke i preostalu količinu vode, pa umesite testo. Mesite ga pobrašnjenoj posudi. Posipajte je dobro da vam se testo ne bi lepilo.
- Šerpicu prečnika 15 cm obložiti papirom za pečenje i staviti hleb.
- Neopodno je da hleb ponovo odstoji izvesno vreme, dok ne naraste.
- Šerpicu poklopite i stavite na neko toplo mesto.
- Ako hleb pravite u zimskim danina, stavite ga pored grejnog tela.
- Proces fermentacije možete ubrzati i tako što ćete šerpicu u kojoj je hleb staviti u posudu sa toplom vodom i ušuškati krpama.
- Vodu je potrebno zameniti kada se ohladi.
- Voda ne bi trebalo da prelazi 50 stepeni.
- Kada konstatujete da se hleb udvostručio (ili manje narastao, koliko će hleb da naraste, zavisi i od korišćenih vrsta brašna), možete ga peći.
- Rernu zagrejte na 150 stepeni i stavite hleb da se peče.
- Nakon 30 minuta pečenja, pojačajte temperaturu na 180-200 stepeni i pecite hleb još 30 minuta.
Kristina Gašpar
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!