U Francuskoj pokušaj da se zaustavi bacanje hrane

9

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

RFI: Ségolène Royal traži od supermarketa da se zaustavi bacanje hrane

„Francuski ministar životne sredine Ségolène Royal pozvala je u četvrtak šefove supermarketa kako bi razgovarali o naporima da se smanjenji bacanje hrane.“

Izvor: http://www.english.rfi.fr

Većina predstavnika velikih lanaca supermarketa u Francuskoj deklarisalo je svoju nameru da potpišu deklaraciju koju je predložila ministarka, iako su se pre sastanka žalili da su neopravdano optuženi za bacanje hrane.

Pokušaj da se zaustavi bacanje hrane
Pokušaj da se zaustavi bacanje hrane – Image courtesy of [by mapichai] at FreeDigitalPhotos.net

Ministarka Royal je tražila od trgovaca da obećaju da će neprodatu hranu pokloniti u dobrotvorne svrhe prekidajući time dosadašnju praksu da se neprodata hrana prska hemikalijama (sredstva za beljenje) da bi bila nejestiva. Trgovci su se pravdali da to nije često, i kada se desi, time žele da izbegnu da budu okrivljeni da su se potrošači razboleli nakon uzimanja hrane kojoj je istekao rok upotrebe. Takođe su tvrdili da već rade to što je ministarka od njih zahtevala, tj. da hranu doniraju u dobrotvorne svrhe.

Istraživanja govore da Francuzi bacaju u smeće 20 – 30 kilograma hrane po stanovniku godišnje (istraživanje je rađeno u aprilu ove godine).

Evropska komisija je radila studiju, po kojoj je utvrđeno da su trgovci odgovorni samo za 6,6% od ukupnog bacanja hrane, a najveći procenat pripada privatnim domaćinstvima, koja učestvuju sa 73,6% u ukupnom bacanju hrane. Neke druge studije govore da trgovcima „pripada“ oko 11% otpada, ali to je i dalje puno manje od procenta koji generišu privatna domaćinstva. Dobrotvorne organizacije potvrđuju navode trgovaca, navodeći da preko 35% donacija u hrani dolazi iz velikih lanaca supermarketa.

Bacanje hrane i dalje ostaje gorući problem u Francuskoj i jedan deo političara tvrdo insistira na donošenju zakona u ovoj oblasti koji bi definisao oblast doniranja neprodate hrane i sprečio upotrebu hemikalija pre bacanja hrane.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Vesti, kliknite na link: VESTI.

Ne propustite nijedan receptRecepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.