Gomboce – knedle sa šljivama u sosu od kisele pavlake.
Gomboce – knedle sa šljivama, sastojci:
- 700 gr obarenog propasiranog krompira
- 500 gr brašna
- 2 jaja
- malo soli
- 1 kašika putera
- 1 kašika ulja
- 50 ml mleka
Za punjenje gomboca:
- šljive
- šećer u kockama i cimet
Za valjanje gotovih knedli:
- 100 gr prezli
- 50 gr putera
- 150 gr šećera
Za sos od kisele pavlake:
- 250 ml kisele pavlake
- 3 kašike šećera
- 3 kapi ekstrata vanile
- cimet po ukusu
Gomboce – knedle sa šljivama, priprema:
- Šljive očistiti od koštica.
- U svaku očišćenu šljivu staviti šećer u kocki i malo cimeta.
- U propasirani krompir dodati jaja so, mleko ulje i puter Sjediniti fino i polako dodati brašno Od testa otkidati malo komadice u svaki deo staviti po šljivu .Fino oblikovati knedluTako uraditi sa preostalim testom.
- U veću šerpu, sipati vode i staviti malo soli Kad voda provri ,smanjiti temperaturu ringle i spuštati knedle u vodu Ostaviti da se lagano kuvaju Gotove su kad isplivaju na površinu.
- Dok se knedle kuvaju pripremiti prezle.
- Otopiti puter i dodati prezle pržiti na laganoj vatri dok dobiju finu boju Skloniti sa ringle dodati šećer.
- Skuvane knedle uvaljati u prezle i šećer.
Priprema sosa
- Kiselu pavlaku pomešati sa šećerom staviti na ringlu. Dodati ekstrat vanile i zagrejat ipavlaku ali paziti da ne provri.
- Na dno tanjira staviti sos od pavlake,staviti knedle po želji posuti sa cimetom i dekorisati sa nanom.
Dijana Popović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!