Heljdopita sa plavim patlidžanom - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online
Heljdopita sa plavim patlidžanom - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online

Heljdopita sa plavim patlidžanom.

Heljdopita sa plavim patlidžanom, sastojci:

  • 2 kg plavog patlidžana,
  • 2 veća praziluka,
  • 5 jaja,
  • so,
  • biber,
  • 2 veća paradajza,
  • 3 čena bela luka,
  • peršunov list,
  • origano,
  • bosiljak,
  • 500 gr heljdinih kora,
  • 1 pavlaka,
  • mast ili ulje.

Heljdopita sa plavim patlidžanom, priprema:

  • Plavi patlidžan iseći na kocke i obariti u slanoj vodi.
  • Praziluk iseckati i lagano dinstati na masti ili ulju dok ne omekša, dodati bareni patlidžan (oceđen), pa još malo dinstati i pred kraj dodati oljušteni paradajz i ukuvati po želji.
  • Fil ohladiti, pa dodati 3 jajeta i izmešati.
  • U namašćenu tepsiju veličine kora koja je namašćena, staviti koru, poprskati je mlekom i staviti deo fila i tako ponavljati dok se kore i fil ne potroše.
  • Tako napravljenu pitu ostaviti da odstoji jedan sat.
  • Potom je iseći na kocke i preliti sa pavlakom i 2 jajeta koji su izmućeni.
  • Peći na 200 stepeni dok ne porumeni.

Ova pita je je veoma izdašna i ukusna. Priprema se oko 2,5 sata i za više je osoba.

Jelica Podraščanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!