Heljdopita sa plavim patlidžanom.
Heljdopita sa plavim patlidžanom, sastojci:
- 2 kg plavog patlidžana,
- 2 veća praziluka,
- 5 jaja,
- so,
- biber,
- 2 veća paradajza,
- 3 čena bela luka,
- peršunov list,
- origano,
- bosiljak,
- 500 gr heljdinih kora,
- 1 pavlaka,
- mast ili ulje.
Heljdopita sa plavim patlidžanom, priprema:
- Plavi patlidžan iseći na kocke i obariti u slanoj vodi.
- Praziluk iseckati i lagano dinstati na masti ili ulju dok ne omekša, dodati bareni patlidžan (oceđen), pa još malo dinstati i pred kraj dodati oljušteni paradajz i ukuvati po želji.
- Fil ohladiti, pa dodati 3 jajeta i izmešati.
- U namašćenu tepsiju veličine kora koja je namašćena, staviti koru, poprskati je mlekom i staviti deo fila i tako ponavljati dok se kore i fil ne potroše.
- Tako napravljenu pitu ostaviti da odstoji jedan sat.
- Potom je iseći na kocke i preliti sa pavlakom i 2 jajeta koji su izmućeni.
- Peći na 200 stepeni dok ne porumeni.
Ova pita je je veoma izdašna i ukusna. Priprema se oko 2,5 sata i za više je osoba.
Jelica Podraščanin
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!