Torta sa malinama – jednostavna i ukusna. Ovo je torta koju je moja baba najčešće ranije pravila – biskvit, puding od vanile, maline, preliv za tortu i šlag. Za pripremu ove torte vam neće biti potrebno više od 30 minuta.
Mama je tortu pravi malo “komplikovanije”. Umesto pudinga je kuva poslastičarski krem kako bi torta bila bogatija i ukusnija. Pa, kako ko voli.
Ono što ovu tortu čini posebnom jeste džem kojim se premazuje patišpanj pre nanošenja pudinga. Džem je po izboru – džem od malina, džem od kajsija, marmelada od šipka… Pekmez od šljiva mi se ne uklapa uz ovu tortu.
Kod nas u familiji svi imaju modle za ovakve voćne torte i one se isključivo prave u pomenutim modlama. To je modla slična modli za tart. Ali, ukoliko nemate modlu za voćnu tortu, biskvit možete peći u najobičnijem plehu. Nije obavezno da torta bude okrugla.
Jednostavna torta sa malinama – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Torta sa malinama – jednostavna i ukusna. Ovo je torta koju je moja baba najčešće ranije pravila – biskvit, puding od vanile, maline, preliv za tortu i šlag. Za pripremu ove torte vam neće biti potrebno više od 30 minuta.
Sastojci za biskvit:
- 3 komada jajeta
- 3 kašike šećera
- 3 kašike brašna
Sastojci za puding:
- 1 kesica puding od vanile
- 4 kašike šećera (3-4 kašike)
- 0,5 l mleka
Još je potrebno:
- 6 kašika džema od malina (5-6 kašika)
- 400 g malina (300-400 g)
- 1 preliv za torte
- 1 kesica slaga
- 1 dl mleka
- Pripremite modlu prečnika oko 22 cm.
- Umutite belanca, dodajte šećer, mutite dok se on ne otopi, dodajte žumanca, jedno po jednu i na kraju umešajte brašno.
- Smesu izlijte u modlu koju ste namastili i posuli brašnom.
- Pecite 6-8 minuta u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni.
- Prohlađen biskvit premažite džemom.
- Na džem stavite prohlađen puding pripremljen prema uputstvu sa pakovanja.
- Preko pudinga poređajte maline i “zalijte” prelivom za torte koji se takođe poriprema po upustvu sa pakovanja.
- Tortu stavite u frižider na pola sata, a potom je dekorišite umućenim šlagom.
- Vaša torta sa malinama je spremna za degustaciju.
Preliv jeste vrsta želatina (biljnog porekla, crvena alga), ali se drugačije ponaša u odnosu na želatin životinjskog porekla – steže se brže i nije potrebno držati tortu u obruču. Naravno, svi ti zgušnjivači nisu najzdraviji. Sreća, pa ih retko konzumiramo.
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!