JUGMEDIA: Pirotsko pivo usred Stare planine

17

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

PIROT – Brojne turiste iz zemlje i inostranstva dočekaće u srcu Stare planine originalno i pitko “pirotsko pivo”, koje se “lepi za nepce”, objavila je juGmedia na svom sajtu.

Golub Ćirković, inženjer tehnologije koji je čitav svoj radni vek proveo u Kompaniji “Tigar“ u Pirotu posle odlaska u penziju počeo je proizvodnju piva i u svom rodnom selu Dojkinci na Staroj planini, otvorio pivnicu i kafanu, popularno mesto okupljanja.

Kaže da je za sve to bilo neobično da krene sa ovim poslom, ali se njegova upornost isplatila jer su turisti zadovoljni. U ovom selu je nedavno otvoren Rekreativno sportski centar u rekonstruisanoj karauli

“Na ideju da proizvodim pivo došao sam pre 11 godina. Tada smo počeli u Pirotu ali to nije išlo kako treba. Sa bratancem smo potom uzeli jednu mini pivaru i počeli da proizvodimo domaće pirotsko pivo- kaže Ćirković.

U Dojkincima su otvorili pivnicu i kafanu.

“Turista ima dosta koji dolaze ovde iz cele Srbije, pa čak i iz drugih zemalja, Poljske, Nemačke , Holandije…. Osim piva, dopadaju im se i naši domaći specijaliteti kojima su izuzetno zadovoljni. Dopada im se naravno i priroda i lepote Stare planine”, kaže on

Za mnoge je bilo po malo neobično što je jedan inženjer tehnologije počeo da proizvodi pivo i da se bavi ugostiteljstvom.

“Posle odlaska u penziju počeo sam da proizvodim pivo jer je tro bila ranija moja opsesija. Mislim da nisam pogrešio. Prve dve-tri godine jako je teško očekivati neki profit i reći da li ima neke računice, ali najvažnije je da nismo u minusu. Nije tako loše i ne mogu da se požalim”, kaže Golub.

Pivo za sada prave u Pirotu a toče ga u kafani u Dojkincima.

 

JUGMEDIA: Pirotsko pivo usred Stare planine
JUGMEDIA: Pirotsko pivo usred Stare planine

“Naš strateški plan je da se preselimo ovde pre svega zbog kvaliteta vode koja je idealna za njegovu proizvodnju. Reč je o mini pivari čiji je kapacitet proizvodnja 100 litara piva dnevno. Koliko prodamo toliko i proizvedemo. Nama je cilj da pivo bude kvalitetno. Nadam se da će mojim primerom krenuti i drugi meštani sela. Otvaranje ovog Rekeratiovnog centra je još jedan dodatni motiv za razvoj sela koje je dosta oživelo. U selo se posle odlaska u penziju vraćaju a mnogi ovde čuvaju stoku. Selo ima zaista perspektivu”, kaže Ćirković.

Gosti koje smo zatekli u pivnici su izuzetno zadovoljni kvalitetom pirotskog piva.

“Malo je i mene začudilo da u srcu Stare planine možete da popijete pivo iz našeg kraja. Veoma je pitko i naprosto se lepi za nepce”, kaže Piroćanac Milan Petrović.

Izvor: juGmedia, http://jugmedia.rs/pirotsko-pivo-usred-stare-planine/, autor Zoran Panić

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.