Kako napraviti slavski kolač i peciva - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Kako napraviti slavski kolač i peciva - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Kako napraviti slavski kolač i peciva?

Imam utisak da tokom jeseni ima najviše proslava. Svadbe, krštenja, rođendani… Ponekada pomislim da je 90% ljudi rođeno baš tada. A počinje i sezona slava.

Slavskom kolaču se posvećuje posebna pažnja. Svaki ukras na njemu ima svoje mesto i značenje.

Slavski kolač je, zapravo, okrugli hleb.

Najvažniji ukras je prosfornik, pečat koji se utiskuje na kolač. Takođe i grančica bosiljka. Ostali ukrasi zavise od umešnosti domaćice.

Slavski kolač bi trebalo da bude postan (od hlebnog testa), ali domaćice ga često pripremaju sa mlekom, puterom, jajima, kako bi mu obogatile ukus. Ili pored slavskog kolača (od hlebnog testa), naprave razna peciva. Pored toga što lepo izgleda, pecivo treba da bude i ukusno.

Kako napraviti slavski kolač i peciva - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Kako napraviti slavski kolač i peciva – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kada je vreme posta, poželjno je ispoštovati pravila istog. Osnovni recept za mrsna peciva (pogače, slavske kolače…)

Sastojci:

  • 900 g običnog brašna
  • 2 kašičice soli
  • 3 kašičice šećera
  • 150 g istopljene masti/putera
  • 2 umućena jajeta
  • 4,5 dl mlakog mleka
  • 20 g kvasca

Za premazivanje testa:

  • 100-150 g istopljene masti/putera

Za završnicu:

  • 1 jaje
  • krupna morska so
  • semenke po izboru

Priprema:

  • Umesite kvasno testo na uobičajen način – onako kako to najčešće radite.
  • Ostavite ga da naraste, a potom ga razvijte i premazujte rastopljenom masnoćom.
  • Testo premazujeti savijajte koliko puta želite.
  • Od broja premazivanja, zavisi koliko će se testo listati.
  • Potom napravite po želji pecivo, kolač. pogaču…
  • Ostavite da naraste, premažite i pospite po želji.
  • Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok lepo ne porumeni.

Ukoliko nemate vremena da premazujete testo, preskočite taj korak.

Od postojećeg testa na isti način pripremite vaše omiljeno pecivo.

Kada je u pitanju posna varijanta, masnoće životinjskog porekla, zamenite biljnim masnoćama (margarinom).

Mleko zamenite istom količinom vode. Navedenu količinu jaja, zamenite, takođe, vodom (1 dl okvirno). U brašno dodajte 1/2 kašičice praška za pecivo. Za premazivanje, umesto jajeta, koristite rastvor sode bikarbone – sjedinite 1 dl kipuće vode i 1 ravnu kašičicu sode bikatbone,

Ukrasi za slavski kolač se prave od brašna tip 400, vode i soli. Od navedenih sastojaka treba napraviti što čvršće testo. Ukrase možete ispeći (osušiti) u rerni i naknadno ih zalepiti na kolač (belancetom, medom…)

Što se testo duže odmara, vaš hleb i peciva će biti ukusniji.

Zato, ako imate malo više vremena, umesite testo ranije i premesite ga nekoliko puta. Što ga više “masirate” ono će biti lepše i na oko i za nepca.

Peciva (slana i slatka, sa nadevima po izboru) napravljena po ovom receptu, možete videti na fotografijama.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link:KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan receptRecepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!