Home Obrok Desert Kako džem od kajsija da ne potamni? (bonus 5 TOP recepata)

Kako džem od kajsija da ne potamni? (bonus 5 TOP recepata)

Da li znate trik kako da džem od kajsija da ne potamni?

0
Kako džem od kajsija da ne potamni? (bonus 5 TOP recepata) - foto Pixabay Image by RitaE from PixabayRitaE from Pixabay"/>
Kako džem od kajsija da ne potamni? (bonus 5 TOP recepata) - foto Pixabay Image by RitaE from Pixabay

U sezoni kajsija i pripremi omiljenog džema od kajsija, osnovno pitanje za sve domaćice je: kako džem od kajsija da ne potamni? Da li znate u čemu je trik?

Pravila da džem od kajsija ne potamni

Osnovno pravilo da džem od kajsija ne potamni je da birate malo čvršće i zelenije plodove. Kod takvih plodova kajsije, unutrašnjost, meso, je svetlije boje i procesom odležavanja u šećeru i kuvanjem, zadržaće svoju prirodnu narandžastu boju. 

Naravno, ako kupite čvršće i zelenije plodove i proces kuvanja biće nešto duži. 

Drugo pravilo da vaš džem od kajsija ne potamni je da plodove ne držite dugo u šećeru. Ako plodove kajsije dužite u šećeru više od dva sata, sigurno ćete dobiti gotov proizvod, džem od kajsija, tamne boje. Obavezno poklopite sud u kome kajsije stoje u šećeru, jer time smanjujete kontak plodova sa kiseonikom, i smanjujete proces oksidacije – tamnjenja.

Treće pravilo je – dužina kuvanja. U dužini kuvanja kajsija morate naći pravu meru, jer, ono najviše utiče na to da džem od kajsija ne potamni. Jedan od trikova je i da smanjite količinu džema od kajsije koji kuvate. Dakle, probajte da ga skuvate iz nekoliko manjih tura, uz potpunu kontrolu gustine i boje. Što je manja količina za kuvanje, to je i mogućnost vaše kontrole veća.

BONUS: TOP 5 recepata za džem od kajsija

Džem od kajsija – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Džem o kajsija – Ana Vuletić

Pekmez ili džem od kajsija – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Pekmez ili džem od kajsija – Kristina Gašpar

Džem od kajsija – Verica Poznanović – Recepti i Kuvar online

Džem od kajsija – Verica Poznanović

Džem od kajsija – Jelena Nikolić – Recepti i Kuvar online

Džem od kajsija – Jelena Nikolić

Jednostavan starinski recept za pasirani pekmez od kajsija

Jednostavan starinski recept za pasirani pekmez od kajsija

 

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
 

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Exit mobile version