Testo za savijače i lepinje se priprema veoma jednostavno, prema starinskom receptu, ali, potrebna je i praksa da bi testo uvek uspelo.
Za uspešnu pripremu testa za savijače i lepinje najvažnije je njegovo mešenje i odmaranje. Testo mora biti meko, što je i normalno.
U 1 kg brašna stavite 1 kašiku masti i izmešajte dobro na dasci za mešenje. Napravite udubljenje na sredini brašna i dodajte veliko umućeno jaje i umešajte ga sa laganim dodavanjem mlake vode. Mešajte dok se masa ne izjednači i dok ne dobijete meko testo.
Testo razvucite sa obe ruke, pa prebacujte krajeve s leva i desna ka sredini, pa opet jako mesite – razvlačite ga preko daske sa obe ruke. Radite testo sve dok ne počne da se odvaja od ruku i dok se ne pojave mehurovi u testu.
Formirajte dve lopte od testa i rukama spljoštitite na ravno (debljina oko 2 cm). Pospite dasku brašnom i ostavite testo pokriveno da odmara oko 20 minuta. Za to vreme, na veći sto prostrite čist čaršav za razvlačenje i savijanje testa, na kome ćete testo razvući do željene veličine.
Izvor: Kuvar zaboravljenih jela, 1914.g. Objavljeno u informativne svrhe.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.