KONKURS NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE – gibanica – Vesna Pavlović.
Gibanica, sastojci:
Za premazivanje:
- 5 jaja,
- 200 g kisele pavlake,
- po ukusu so,
- 2 kašike brašna,
- 14 g praška za pecivo.
Za nadev:
- 350 g sitnog sira.
I još:
- 500 g tankih kora,
- 150 ml kisele vode,
- 50 ml ulje
Gibanica, priprema:
- Viljuškom sjediniti 4 jajeta i brašno.
- Zatim dodati kiselu pavlaku, prašak za pecivo, posoliti i izmešati kako bi se svi sastojci sjedinili.
- Zasebno sjediniti 100 ml kisele vode i ulje.
- Složiti dve kore, pa drugu premazati mešavinom kisele vode i ulja i niz jedan kraj rasporediti sir.
- Urolati, pa premazati mešavinom kisele vode i ulja, uviti i staviti po sredini tepsije koju ste premazali uljem.
- Postupak ponavljati sa preostalim sastojcima i pripremljenu rolnicu uviti oko prve i tako redom praviti i uvijati.
- U preostalu smesu sa jajima dodati 1 jaje, izmešati i sipati preko pripremljene gibanice.
- Zatim preliti sa 50 ml kisele vode, sačekati da lepo upije, pa peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.
- Gotovu gibanicu izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi, izručiti iz tepsije te poslužiti.
SAVET: Količinu soli odredite sami zavisno od toga koliko je sir slan. Prijatno!
Vreme pripreme: 70 minuta
Broj porcija: 6
Stepen težine pripreme: lako se priprema
Mrsno jelo
Vesna Pavlović
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!