Menu
in , , , , , ,

KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić

KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online

KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online

Salčići – ovu divnu poslasticu u mom kraju pripremamo uglavnom zimi. Zahtevni su za pravljenje, pa je potrebna veština i strpljenje.

Ovo je recept moje mame. Često nam je spremala po ovom receptu i zaista budu lisnati i sipkavi. Sad ih duže vreme ja pravim a mama ih rado jede 😀

Potrebno je pripremiti salo. Kad je svinjokolj, odvoji se salo. Zatim se zamrzne preko noći u zamrzivaču. Sutradan dok je salo još mrzlo, odvoji se opna oko sala da bi se lakše samlelo. Seče se na manje komade i melje na mašinici za meso. Odvaja se po 350 g, pa se pakuje u kese za zamrzivač i taman se iskoristi u toku zime.

Salčići, sastojci:

  • 350 g samlevenog sala
  • 2 kašike brašna
  • brašno i salo dobro izmešati da bude kremasto i ostaviti sa strane.

Za testo:

  • 2 žumanca
  • 250 ml vode
  • 2 kašike pavlake
  • 2 kašike vinskog sirćeta
  • 2 kašike komove rakije
  • oko 600 g brašna

Za filovanje i posipanje:

  • 200 g džema od šljive
  • 60 g šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera

Salčići, priprema:

  • U vanglicu umutiti žumanca, dodati pavlaku, sirće, vodu, rakiju i izmešati. Postepeno dodavati brašno i umesiti mekano testo koje se ne lepi.
  • Testo razviti u krug, što tanje. Salo podeliti na 3 dela. Razvijeno testo premazati sa 1/3 sala. Zatim preklopiti gornji deo do sredine, onda donji deo do sredine. Zatim preklopiti levu stranu testa ka sredini i desnu stranu testa ka sredini. Tako dobijeni oblik testa posuti brašnom i ostaviti 30 minuta da odstoji. Ponoviti postupak još 2 puta.
  • Četvrti put testo razviti na 1 cm debljine, seći na šnite, pa na pravougaonike. Filovati džemom od šliva i preklopiti.
  • Ređati u tepsiju obloženu pek papirom i peći na 180 C oko 30 minuta. Važno je ne otvarati rernu dok se peku, kako bi bili lisnati.
  • Vruće salčiće posuti mešavinom šećera u prahu i vanile.
  • Služiti i uživati u ukusu. Prijatno!
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online

Vreme pripreme 15minuta+ 2 sata
Vreme pečenja 60 minuta
Mrsno jelo

Danijela Žikić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Written by Recepti i Kuvar online

Redakcija portala Recepti i Kuvar online.

Exit mobile version