KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE - salenjaci, Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE - salenjaci, Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online

KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salenjaci, Jelica Podraščanin.

Salenjaci, sastojci:

  • 600 gr samlevenog sala,
  • 1 kg brašna,
  • pola male kašike soli,
  • kašika šećera,
  • 2 jajeta,
  • 1 kvasac,
  • 1,5 dl mlakog mleka i
  • 2 dl mlake vode.

Za punjenje:

  • pekmez ili džem.

Za uvijanje salenjaka:

  • šećer u prahu.

Salenjaci, priprema:

  • U posudu staviti mleko i kašiku šećera i dodati kvasac i ostaviti da nadođe.
  • Kad kvasac nadođe, dodati: mlaku vodu, jaja, 2/3 brašna i so i zamesiti testo tako da ne bude tvrdo. Ako je potrebno dodavati pomalo brašna.
  • Testo podeliti na četiri dela i napraviti loptice i ostaviti da stoje 15 minuta.
  • Potom uzeti jednu lopticu i rastanjiti oklagijom u pravougaonik i namazati ga sa četvrtinom dela sala.
  • Potom rastanjiti drugi deo testa i staviti preko sala i opet namazati salom i tako uraditi i  sa preostala dva dela.
  • Potom preklopiti levi deo testa pa desni, a potom gornji pa donji deo.
  • Pokriti krpom i ostaviti da stoji 15 minuta.
  • Ponovo razvući testo i savijati prvo sa gornje a onda sa donje strane, pa sa desne i potom i leve strane, pa prekriti krpom i ostaviti da stoji 15 minuta i ponovo nadođe.
  • Posuti brašnom sto na koji se stavi testo i rastanji se oklagijom na  debljinu prsta, a potom ga iseći na kvadrate.
  • Na sredinu svakog kvadrata pritisnuti prstom i u udubljenje staviti kašičicu čvršćeg pekmeza ili džema i kvadrat preklopiti da se dobije trougao, a po dužoj strani uzeti krajeve i spojiti i dobije se salčić koji je sličan obliku srca. Može i samo da se kvadrat preklopi i da bude kao knjiga.
  • Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni  oko 20-25 minuta što zavisi od šporeta.
  • Pečene salenjake ostaviti da se malo prohlade pa ih uvijati u šećer u prahu.
  • Ako se vrući uvijaju šećer povuče masnoću i budu kao da nisu uvijeni u šećer.
  • Sutra dan su salenjaci tvrdi a da bi bili lepi kao kad su pečeni treba ostaviti deo salenjaka da se ne uviju u šećer i sutra dan ih staviti u tepsiju na 100 stepeni, da se ugreju i potom uviju u prah šećer.

Za pripremu salenjaka potrebno je oko 3 sata.

Jelica Podraščanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!