KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE – Slavski kolač.
Slavski kolač, sastojci:
Za testo:
- 500 ml mleka, za posnu varijantu 500 ml vode,
- oko 1kg brašna tip 400,
- 1 kesica suvog kvasca,
- 1 prašak za pecivo,
- kašičica šećera,
- 2 kašičice soli,
- 2 dcl ulja.
Za ukrase:
- 100 gr brašna,
- 2 kašike gustina.
- 2 kašičice soli,
- vode po potrebi da se zamesi tvrdo testo.
Slavski kolač, priprema:
- U mlako mleko ili vodu dodati kasicicu secera, kasiku brasna, kesicu kvasca promesati i ostaviti da kvasac pocne reagovati.
- U drugu posudu staviti polovinu brasna,so i prasak za pecivo,dodati nadosao kvasac i ulje. Zamesiti testo i dodati ostatak brasna koliko treba da se umesi testo koje treba da je meko ali se ne lepi za ruke. (Ne potrosim ceo kg)
- Testo prebaciti na stolnjak posut brasnom jos ga premesiti i staviti da naraste.
- Kada testo naraste podeliti na 2 vece jufkice i 5 manjih.
- Podmazati kalup za pecenje i u sredinu staviti jednu vecu jufkicu i okolo 5 manjih.
- Od druge vece jufkice se prave pletenice. Podeliti na dva dela.Od jednog dela isplesti platenicu sa dva kraja i staviti po rubu kolaca,od drugog isplesti pletenicu sa tri kraja i staviti u sredinu oko vece jufke.
- Ostaviti kolac pola sata da jos malo naraste zatim ga staviti peci u rerenu zagrejanu na 220°.
- Smanjiti temperaturu i peci kolac oko 1h.
- Kada je pecen, kolac izvaditi iz kalupa i polepiti ukrase koji su napravljeni dan ranije. Ukrasi se lepe sa “lepkom” od brasna i malo vode.
- Zatim kolac vratiti u rernu na jos 10ak minuta da se “lepak” osusi.
Priprema ukrasa:
- Ukrase napraviti dan ranije i ostaviti na papiru za pecenje da se malo prosuse.
- Pomesati brasno, gustin i so dodati mlake vode po potrebi da bi se zamesilo glatko tvrdo testo.
- Kad se zamesi testo ostaviti ga u najlonsku kesu oko pola sata.
- Zatim razvuci tanko i pecatom utisnuti slova za kolac.
- Iseci 5 pecata. Od ostalog testa napraviti pticice, burence, grozd,klasje zita,krst,knjigu,cvetice i ukrase po zelji.
Lepljenje ukrasa:
- Od brasna i malo vode se napravi “lepak” koji treba da bude gusci da se ne bi slivao kada se namaze na ukras.
- Na sredinu kolaca se zalepi jedan pecat a ostala 4 sa svake strane kolaca.
- Ostale ukrase zaletiti po zelji.
Vreme pripreme: 120 min
Suzana Kosanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!