Kosovska filija moje bake.
Kosovska filija, sastojci:
- 1 kg brašna
- 5 komada jaja
- 700 ml mleka
- 500-700 ml vode (zavisi od gustine)
- 2 kašike soli
Smesa za premazivanje kora:
- 500 gr kajmaka
- 200 ml ulja
Kosovska filija, priprema:
- Umutiti jaja pa dodati prosejano brašno mleko, vodu i so. Gustina treba da bude malo gušća nego za palačinke.
- Prava filija se peče pod sačem (kao što sam to ja uradila) mada može i u kućnoj varijanti u električnom šporetu sa uključenim samo gornjim grejačem.
- Sastaviti kajmak i ulje (ovo nam je za premazivanje kora).
- Zagrejati tepsiju podmazanu sa malo ulja pa sipati jednu veću kutlaču smese za filiju. Rasporediti kašikom.
- Zagrejati koru sa vrelim sačem (1-2 min) skloniti sač pa koru premazati sa smesom od kajmaka i ulja.
- Opet vratiti sač (koji uvek stoji nad vatrom da bude vreo) držati 1-2 min skloniti pa premazati smesom za filiju.
- Znači ide kora-premaz-kora i tako do kraja.
- Zatim ispečenu filiju staviti još 10- 15 min na vatru poklopljenu sa sačem.
- Seći u kocke i uživati u svakom zalogaju… sa sirom ili jogurtom, mada je meni najlepša bez ičega.
Napomena:
Filija je stari kosovski specijalitet koji uz malo dobre volje, znanja i veštine nastane predivna pita u kojoj uživaju svi koji je probaju. Staro jelo koje je najlepše kada se priprema ispod sača… ukus je jedinstven i predivan.
Slađana Šćekić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!