Kuglof sa cikorijom.
Šta je to cikorija?
Veoma je rasprostranjena livadska biljka. Nežni plavi cvetovi se koriste za salatu, dok se koren biljke suši, melje u prah od koga se dobija napitak koji svojim ukusom podseća na kafu.
Dok prebiram po sećanju, čini mi se da sam čula za cikoriju. Ali od koga, naravno od moje mame Mirjane, sećam se da je pričala za vreme nestašice kafe pili su napitak od cikorije. Ja sam odlučila da cikoriju iskoristim za nešto drugo, da napravim moj omiljeni kolač ali sa cikorijom.
Pa da vidimo kakvog će ukusa biti. Krenimo sa pripremom.
Kuglof sa cikorijom, sastojci:
- 3 jajeta,
- 7 kašika šećera,
- 1 kašika vanilin šećera,
- 2 dl ulja,
- 3 kašike cikorije,
- 8 kašika brašna i
- 4 kašike mlake vode.
Kuglof sa cikorijom, priprema:
- Umutiti jaja i šećer dodati vanillin šećer, ulje, vodu i na kraju brašno. Sve dobro sjediniti.
- Celokupnu masu podeliti na dva dela: u jedan deo dodati mlevenu cikoriju i dobro izmešati.
- Kalup za kuglof podmazati i blago pobrašnjaviti.
- Sipati kašikom svuda po dnu tamnu masu, onda preko sipati svetlu masu.
- Uključiti rernu na 180°C (to uraditi kad počnete da sipate masu u kalup, dok vi završite sa sipanjem,rerna će se zagrejati) i pecite kuglof oko 40 minuta.
- Probati sa drvenim štapićem da li je kuglof pečen, ako se testo ne lepi za štapić pečen je.
- Ostaviti u kalupu da se ohladi.
- Kuglof pospite šećerom u prahu.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!