Lazanje recept – Recepti i Kuvar online
Lazanje recept podrazumeva pripremu jela korišćenjem širokih kora testenine, naizmenično filovanih sa sosovima i raznim drugim sastojcima.
Lazanje recept je nastao u Italiji, i tradicionalno se pripisuje gradu Napulju, gde je recept za lazanje prvi put objavljen u „Liber de Coquina„, i gde su lazanje postale tradicionalno jelo. Tradicionalni lazanje recept se priprema od više slojeva testenine, sa sosom između slojeva (ragu, bešamel…).
U drugim regionima i izvan Italije je uobičajeno da se lazanje pripremaju sa rikota (ricotta) ili mocarela (mozzarella) sirom, paradajz sosom, korišćenjem raznih vrsta mesa (govedina, svinjetina ili piletina), uz dodavanje i raznog povrća (npr, spanaća, tikvica, pečurki i slično). Nije neobično da se dodaje i vino, beli luk, crni luk, i origano. U svim varijacijama recepta, lazanje se peku u rerni ili peći.
U Južnoj Italiji testenina za lazanje se, uobičajeno, priprema korišćenjem durum brašna i vode, a u severnim regionima, u kojima durum brašno nije bilo dostupno, koristili su brašno i jaja. Danas je u Italiji uobičajeno da se lazanje pripremaju od durum brašna.
Postoji više teorija, kako je ovo jelo dobilo ime. Jedna od najstarijih, vezuje se za Stari Rim, kada je neko ovo jelo nazvao lasana ili lasanum (u prevodu sa latinskog: posuda).
Takođe, pojedini autori nastanak naziva lazanje, vezuju za grčku reč λαγάνα (lagana), što u prevodu sa grčkog znači: tanka testenina, isečena u trake.
Jedna od teorija razrađuje poreklo imena, takođe, od grčke reči λάσανα (lasana), i autori tvrde da su Rimljani ovu reč preuzeli kao: lasana ili lasanum.
Kako god bilo, i kako god da je nastao naziv ovog jela, lazanje su postale jedan od najtraženijih i najpopularnijih recepata današnjice.
Da li su i vama lazanje omiljeno jelo? Koji je vaš omiljeni recept za lazanje?
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Lazanje recept – Recepti i Kuvar online
Lazanje recept podrazumeva pripremu jela korišćenjem širokih kora testenine, naizmenično filovanih sa sosovima i raznim drugim sastojcima.
- 700 gr mlevene junetine
- 500 gr kobasice po izboru
- 2 čena belog luka (usitnjenog)
- 2 konzerve paradajza pulpe
- 2 tube paradajz paste
- 2 kašike sušenog peršuna
- 2 kašike sušenog bosiljka
- 1 kašičica soli
- 3 šolje sitnog malo masnog sira
- 2 jajeta (umućena)
- 1/2 šolje rendanog parmezan sira
- 2 kašike sušenog peršuna
- 1 kašičica soli
- 500 gr usitnjenog mocarela sira
- 1 paket kora za lazanje
- Napunite veći lonac vodom i ostavite da provri.
- U međuvremenu, u velikom tiganju ili šerpi proprižite mlevenu junetinu, kobasicu, i beli luk. Izbor kobasice je na vama: kobasica bi trebalo da je sveža (ne stavljajte jako osušene kobasice) i u zavisnosti od ukusa, ljuta ili ne. Pržiti na srednje jakoj vatri dok masa ne dobije svetlo braon boju. Ocedite minimum pola masti od prženja.
- Dodajte paradajz iz konzerve (pelat pulpu), paradajz pire, peršuna, bosiljak i so. Nakon toga, malo smanjite vatru i sos mešavina bi trebalo da se krčka oko 45 minuta, dok vi radite na drugim koracima pripreme
- U posudi srednje veličine, napravite mešavinu sira, umućenih jaja, rendanog parmezana, dodatnih 2 kašike peršuna, i 1 kašičice soli. Promešajte dobro. Ostavite masu sa strane.
- U proključaloj void skuvajte kore za lazanje do „al dente“ (ne preterano kuvano).
Slaganje lazanja:
- Rasporedite “al dente” kore za lazanje da pokriju dno suda za pečenje, i preklopite ih, ako je to potrebno. Pospite pola količine sitnog sira preko kora za lazanje. Ravnomerno rasporediti. Preko sitnog sira dodajte sloj mocarela sira. Preko pospite malo manje od polovine mešavine mesa, pa zatim, prelijte sos mešavinu preko.
- Ponavljati ovo, dok imate kora, i završiti sa mešavinom mesa i sosom preko. Na kraju, posuti dobrim slojem parmezana.
- Ovako napravljene lazanje možete zamrzavanuti, i mogu stajati u frižideru do dva dana, ili ih možete peći odmah u rerni na 180 C oko 30 minuta, a na gornjem sloju će se pojaviti mehurići.