Ljutenica vas asocira na nešto ljuto?! Upravo tako – ljutenica je ljuta zimnica. Ljutenica se može pripremiti na više načina – najbitnije je da bude ljuta.
Ljutenica se priprema od pečenih, barenih i svežih paprika. Uz dodatak paradajza ili bez – kako kome odgovara.
Ljutenicu možete začiniti biberom, arome radi. Zelenu ljutenicu sam začinila crnim biberom.
Za one koji vole da eksperimentišu, predlažem kombinaciju pečenih i barenih paprika. Kako god da je napravite, ljutenica će biti ljuta. Ajvar na vrlo jednostavan način može postati ljutenica – dodajte ljute papričice i dobićete ajvar-ljutenicu ili ljuti ajvar.
Ne zaboravite da ukus ljutenice zavisi i od toga koje sastojke koristite – od vrste slatke, ali i ljute paprike.
Vaša ljutenica ne mora biti crvene boje. Pripremala sam ljutenice od paprika raznih boja. Žuta, narandžasta, zelena ili crvena ljutenica stvar je izbora. U zavisnoti od boje, razlikuje se i ukus ljutenice. A može se pripremiti i šarena ljutenica – iskombinujte paprike raznih boja.
Ovom prilikom delim sa vama recept za brzu ljutenicu. Ova ljutenica se priprema od termični neobrađene paprike. Po istom receptu se može napraviti i ljutenica od pečene paprike ( u tom slučaju smanjite količine soli i šećera).
Ljutenica, sastojci:
- 3 kg crvenih paprika
- 2 kg mesnatog paradajza
- 1/2 kg mesnatih ljutih papričica
- 2,5 dl ulja
- 2 glavice belog luka
- 1/2 šolje soli
- 1/2 šolje šećera
- 1/2 šolje sirćeta
- 1 vezica peršunovog lista
*šolja od 2 dl
Ljutenica, priprema:
- Paprike očistite, isecite na manje komade i sameljite na mašini za meso. (Ukoliko želite, paprike pre mlevenja možete blanširati kao za ajvar od barenih paprika).
- Paradajz operite i ispecite ga u rerni na visokoj temeparturi (na 200 stepeni oko pola sata, dužina pečenja zavisi od veličine paradajza).
- Kada se paradajz prohladi, oljuštite ga i usitnite, delimično (možete ga samleti na mašini kao i papriku).
- Ljute papričice ispecite (na roštilju, plotni, u rerni…).
- Ohlađene paprike oljuštite, skinite peteljke, ali semenke ostavite.
- I ljute papričice, sameljite.
- Ulje dobro zagrejte, dodajte samlevenu (slatku) papriku i beli luk koji ste izgnječili (koristite presu za beli luk).
- Papriku pržite oko pola sata na srednjoj temperaturi uz mešanje.
- Dodajte paradajz i ljutu papriku i pržite još oko pola sata.
- Na kraju dodajte: so, šećer, sirće i iseckan peršunov list.
- Kuvajte još desetak minuta.
- Ljutenicu sipajte u sterilisane teglice, zatvorite ih po želji metalnim zatvaračima ili celofan, stavite u dunst i čuvajte na uobičajen način.
*Dužina kuvanja zavisi od veličine šerpe i ringle. Ukoliko koristite veću šerpu i veću ringlu, vaša ljutenica će pre biti gotova.
Ljutenica može biti više ili manje ljuta. Koliko će vaša ljutenica biti ljuta, zavisi od vašeg ukusa.
Ili ljutenica sa mašnom – odlučite sami.
Najmanja ljuta papriča je, pogodili ste, iz naše bašte.
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!