Ljuti kroasani - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Ljuti kroasani - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Ljuti kroasani – I tako, opet nešto “slučajno”. Ne volim previše da planiram kada pripremam hranu. Mada i kada isplaniram i čvrsto odlučim da pripremim nešto određeno, na kraju ispadne nešto sasvim drugo…

Ovo testo je pripremljeno za lepinje, ali nastali su kroasani.

Testo gotovo uvek pripremam po dobrom starom običaju-umesim ga uveče i ostavim da prenoći, ujutru ga premesim, pa ponovo ostavim da se malo odmori…

P.S. htela sam da dodam malo sušenog ruzmarina, ali ga nisam imala pri ruci. Ako ga imate, stavite prstohvat u testo.

Ljuti kroasani - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Ljuti kroasani – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Ljuti kroasani – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

ljuti kroasani Kristina Gaspar png

Ljuti kroasani – I tako, opet nešto “slučajno”. Ne volim previše da planiram kada pripremam hranu. Mada i kada isplaniram i čvrsto odlučim da pripremim nešto određeno, na kraju ispadne nešto sasvim drugo…

Sastojci za testo :

  • 800 g mekog brasna
  • 4,5 dl mleka
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera
  • 15 g svežeg kvasca

Sastojci za premazivanje:

  • 200 g maslaca

Sastojci za filovanje:

  • 40 g parmezana
  • 50 g edamera
  • mrvljena ljuta paprika (po ukusu)

Za premazivanje i posipanje

  • 1 jaje
  • so (po ukusu)
  1. Testo pripremiti na sledeći način: izmešati brašno i so, napraviti udubljenje, a u udubljenje sipati kvasac koji ste prethodno razmutili u mleku zajedno sa šećerom. Testo mesiti dok ne postane glatko i nelepljivo.
  2. Upakovati ga u providnu foliju i ostaviti da odstoji u frižideru do ujutru, pa ga premesiti i podeliti na 4 dela. Napraviti jufke i ostaviti ih da narastu na sobnoj temperaturi. Dovoljno je oko 20 minuta.
  3. Svaku jufku razviti što tanje i premazati ih sa po 50 g rastopljenog maslaca, sve osim poslednje, gornje. (50 g maslaca ostaje za poslednju jufku-testo koju ćete premazati nakon stajanja i razvijanja.)
  4. Testo ponovo ostaviti da odstoji 15-tak minuta, pokrijte ga krpom ili kesom.
  5. Potom, testo razviti tanko, ali voditi računa prilikom razvijanja kako bi se sačuvao oblik kruga.
  6. Sada iskoristiti ostatak maslaca i premazati testo, posuti mrvljenom ljutom paprikom, parmezanom i narendanim edamerom.
  7. Sireve i papriku rukom utapkati u testo, pa ga iseci na 4 dela, a svaku cetvrtinu na još 8 delova.
  8. Uvijati kroasane i to tako što je testo potrebno tegliti rukom prilikom uvijanja kako bi se dobio što lepši oblik. (Kada uvijete najširi deo, rukom razvlačite lagano testo ga užem delu).
  9. Kiflice stavljajte u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom, pospite solju i mrvljenom paprikom.
  10. Pleh pokrijte kesom ili krpom kako se kiflice ne bi sušile i ostavite ih da odstoje oko 40 minuta.
  11. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20-tak minuta-dok ne porumene.
  12. Budite pažljivi, nemojte kao ja zaboraviti na vreme ;).
  13. Napomena: količinu ljute paprike odredite sami, ako volite ljuto, stavite više, ako ne volite, stavite manje. Paprika im daje poseban ukus, pa ukoliko je izostavite, to neće biti to ;).
  14. Ukoliko nemate dovoljno vremena, ne možete da ostavite testo da prenoći, umesite ga na uobičajen način-kvasac razmutite sa šećerom u malo mleka, dodajte par kašika brašna, izmešajte dobro, ostavite da naraste, pa umesite testo.
    ljuti kroasani Kristina Gaspar png

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!