Home Popularno Jelovnik za bebe Makarone u bebinoj ishrani

Makarone u bebinoj ishrani

0
Makarone u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Makarone u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online

Kada bebi možemo da uvedemo makarone?

Obično, makarone možemo da uvedemo bebi oko 8. meseca života, kada smo uveli već sve žitarice uključujući i griz i ustanovili da beba nema alergije i da nije netolerantna na gluten. Većina makarona se pravi od pšenice. Ukoliko postoji porodična istorija netolerantnosti na gluten ili alergija, sačekajte sa uvođenjem makarona i konsultujte sa svojim pedijatrom.

Dobrobiti makarona za vašu bebu?

Makarone su visoko nutricione i većina ih je bogata određenim vrstama vitamina i minerala. Takođe, bogate su ugljenim hidratima. Iako su sami ugljeni hidrati na lošem glasu, oni pomažu našem telu da proizvedu dodatnu energiju, što je mališanima u ovom periodu  potrebno.

Naravno, postoji i razlika u odabiru makarona i da li su pravljene od celog zrna i griza.

Makarone u proseku sadrže?

Jedna porcija makarona u proseku sadrži 200gr kalorija, 7gr proteina, 1gr masti, oko 42gr ugljenih hidrata, ali i oko 15mg kalcijuma, 2,5mg gvožđa, pored toga i magnezijum, fosfor, kalijum (potazijum), cink, vitamin B6 i B12, vitamin A, niacin, tiamin…

Kako odabrati makarone?

Možete ih praviti sami ukoliko imate mašinicu ili kad god možete kupujte domaće ili organske.

Makarone mogu dosta da stoje dok se ne skuvaju. Držite ih u originalnom pakovanju ili u zaštitnom pakovanju. Međutim, kako duže stoje oni mogu poprimiti ukus “starog testa”.

Sveže ili domaće makarone uvek treba da budu u frižideru i zamrznute u roku od 3 dana, ukoliko ne planirate da ih spremite odmah.

Makarone u bebinoj ishrani – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Najbolji način za pripremu makarona?

Makarone stavite u ključalu vodu i pustite ih da se kuvaju između 6 i 14 minuta, zavisno od tipa makarona. Veoma su jednostavne za pripremu, brzo se spremaju i lako se mogu prohladiti ispiranjem pod hladnom vodom, tako da obrok za vašu bebu bude brzo gotov. Odličan izbor kada ste u žurbi ili je vaša beba nestrpljiva da ručka.

Koja hrana se lepo meša sa makaronama?

*Alternativa Makaronama

Ukoliko je vaša beba netolreantna na gluten i ima alergijske reakcije, konsultujte se sa pedijatrom za sledeće opcije:

  • Pirinčane makarone – odlične teksture i teško da se mogu prekuvati i da postanu gnjecave.
  • Kinoa makarone – kinoa zrno pomešano sa kukuruznim brašnom daje mekane i nežne makarone.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Exit mobile version