Skoči na sadržaj

Metalac posuđe – kvalitet u svakom detalju

Metalac posuđe - kvalitet u svakom detalju | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 2

Emajlirano posuđe ima tradiciju dugu 1000 godina. Održalo se sve do danas, ne samo zbog svoje estetike, kvaliteta i funkcionalnosti,  već zbog osobina koje ga izdvajaju u odnosu na drugo posuđe za pripremanje hrane –  pre svega to je zdravstvena neprikosnovenost. U Metalcu u Gornjem Milanovcu već 55 godina pravi se najbolje emajlirano posuđe u Evropi.

Asortiman emajliranog posuđa je izuzetno širok i ima veliku primenu u najrazličitijim kuhinjama sveta. To je jedino klasično posuđe koje se može dekorisati, što vašem domu donosi ne samo estetiku, već i duboku emociju  koja se prenosi mirisima, ukusima, bojama, toplinom okupljanja za trpezom. Najvažnija je, ipak, njegova zdravstvena neprikosnovenost zbog čega se preporučuje ne samo za pripremanje, već i za čuvanje hrane.

[adrotate banner=”5″]

Najveća prednost emajliranog posuđa je njegova apsolutna higijenska ispravnost. Naime, emajl je obojena staklena masa i zato je, pored stakla, zdravstveno najsuperiorniji materijal za izradu  posuđa. Emajlna zaštita je glatka neprozirna površina koja ne dozvoljava nastajanje ili zadržavanje bakterija. Emajlirano posuđe prilikom pripreme hrane ne reaguje sa kiselinama iz voća i povrća, pa možete kuvati sva jela i upotrebljavati sve začine. Emajl ne izaiziva alergijske reakcije, čak ni potencijalno, tokom dugogodišnjeg korišćenja.

Od tehnologa iz Metalca saznajemo da svi renomirani proizvođači koriste najkvalitetnije vrste emajla, a proces emajliranja radi se u više nanosa po strogo kontrolisanom tehnološkom  postupku nanošenja i pečenja na tempraturi od oko 820 C.

[adrotate banner=”6″]

Takođe treba znati da je emajlirano posuđe dobar provodnik toplote pa se brže zagreva i brže hladi. Pogodno je za kuvanje, dinstanje i pečenje u rerni. Priprema hrane u emajliranom posuđu ne iziskuje puno masnoće jer je emajl gladak, a istovremeno emajlna prevlaka štiti hranu od uticaja metala, tako da hrana ne menja svoj ukus ni miris. Osim za pripremu, emajlirano posuđe je dobro i za čuvanje hrane. Poznato je da se ne preporučuje da hrana dugo stoji na sobnoj temperaturi, jer toplotu vole i bakterije koje su svuda oko nas. Pošto se emajlirano posuđe brzo hladi, možete ga jednostavno poklopljeno ubaciti u frižider. Kako je emajl potpuno gladak, to je kao da ste hranu stavili u neku staklenu posudu, a poznato je da staklena ambalaža važi za najzdraviju ambalažu. Emajlirana posuda sa hranom se bez bojazni može ubaciti i u zamrzivač. Hrana se tako može dugo sačuvati, bez opasnosti da će se pokvariti, ali i bez zdravstvene opasnosti od same posude.

Zbog površinskog sloja posude koji je gladak, emajlirano posuđe se lako pere, a bakterije se ne zadržavaju. Topla voda i deterdžent su uglavnom dovoljni, a ako zatreba možete koristiti i abrazivni sunđer. Ukoliko se pažljivo rukuje i pravilno održava, postojanost i sjaj emajliranog posuđa su praktično svevremeni.