Mleko od badema - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Mleko od badema - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online

Mleko od badema – u svakom slučaju daleko bolja je varijanta da spremite sami bademovo mlijeko (mlijeko od badema) iz više razloga.

bademovo-mleko-recepti-i-kuvar-onlineUvijek kad vam zatreba imate mleko od badema svježe, a znate da nema nikakve hemije. Mleko od badema možete da iskoristite i za piće, za dodatak u kafu, za spremanje šejkova, a ostatak od badema da upotrebite za spremanje hljeba, variva, kolača, palačinki.

Mleko od badema – Jadranka Blažić

mleko od badema Jadranka Blazic recepti i kuvar online

Mleko od badema – u svakom slučaju daleko bolja je varijanta da spremite sami bademovo mlijeko (mlijeko od badema) iz više razloga.

  • 1 solja badem
  • 2 solje voda (obična)
  • prstohvat so
  1. I pored najobičnijeg recepta, svako od nas ima neki svoj sistem spremanja. Postoje dva načina spremanja mlijeka i oba počinju potpuno isto. Ja ću vam napisati na koji način ga ja spremam.
  2. Ja obavezno ljuštim bademe, ali ovog puta sam za vas ostavila ljusku da bi vidjeli kako izgleda ostatak badema od spremanja mlijeka.
  3. Na primjer uzmete jednu šolju badema i dobro ih operete mlakom vodom nad česmom uz četku. Vidjećete i sami da je bilo potrebno pranje. Inače, uvijek ih perem, perem i orahe pa ih sušim u rerni. Nikad nisam potpuno sigurna gdje je lagerovano i koliko je bilo izloženao prašini. Čak uvek razmišljam o prskanju, jer nikad nisam upućena protiv čega sve prskaju. Da ne bi morali da razmišljamo o tome, uzmemo i operemo.
  4. Kada ste ih oprali uspite ih u posudu i prelijte hladnom vodom bar dva puta više vode, nego što ima badema. Ostavite tako da prenoći ako vam se nigdje ne žuri. Ali ako je hitno, onda možete da ih prelijete mlakom vodom i ljuska će brzo nabubriti i lako će se skinuti. Znači, ako vam se žuri možete daprovjerite da li se ljuska odvaja. Ako se odvaja, onda su bademi spremni za sljedeću fazu. Ako vam se ne žuri, slobodno ih potopite i tako neka stoji u vodi do sutra.
  5. Zašto ja ljuštim bademe? Ja ih ljuštim zato što oljuštene bademe kada uzmem da izblendam (izmiksam) nema uopsše otpada, jer se pretvori u najfiniju tečnost i sve završi u mlijeko. Kad oljuštite bademe operite ih hladnom vodom. Za spremanje mlijeka ja uvek koristim flaširanju vodu, ali možete da koristite i prokuhanu vodu. Nikako ne koristite za mlijeko vodu sa česme ako je ne prokuhate. Mlijeko će da vam traje nekoliko dana u frižideru, možda čak i do nedjelju dana, i ne bi nikako dobro bilo da to bude obična voda direktno sa česme ne prokuhana, jer postoji opasnost od bakterija, i voda i bademi bi se brzo pokvarili.
  6. Kada ste ljuštili i oprali bademe i spremili vodu, možete da privedete kraju. U blender ili neku drugu spravicu koju vi koristite za miksanje, ubacite bademe i dva puta više vode, malo soli (bukvalno na vrh noća) i možete neku aromu ubaciti ako volite, ja stavljam vanilu. U dobar blender sve će se pretvoriti u mlijeko i nećete imati otpada kada ga budete procijedili koroz četku. Tako spremljeno mlijeko možete čuvati u frižideru do 6-7 dana. Ne znam da li bi moglo i duže jer nama naše mlijeko najduže je do sada trajalo 7 dana.
  7. Ako ne želite da oljuštite bademe, onda ih poslije stajanja u vodi samo dobro operite i stavite u blender da se blendaju sa dva puta više vode. Obavezno ga procijedite kroz sitnu četku ili gustu gazu. Sve što vam bude ostalo od badema (“otpad”) iskoristite kao dodatak u kolače, hljeb, prelive…
Meni mlijeko služi za palačinke, kolače, hljebove, mafine, napitak sa chia sjemenkama. U mojoj kuhinji zaista ima višestruku upotrebu. Apsolutno mi zamjenjuje mlijeko. Vaša mašta će vam pomoći da bademovo mlijeko iskoristite najbolje moguće.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Hrono ishrana, kliknite na link: HRONO ISHRANA. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Hrono ishrana, kliknite na link: HRONO KUHINJA.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!