Moje tradicionalne popovske sarme - Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online
Moje tradicionalne popovske sarme - Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online

Moje tradicionalne popovske sarme.

Sarme, sastojci:

Zapareni kupus za sarmu:

  • 2 glavice svežeg kupusa
  • 2 limuntusa
  • 2 l vode
  • 1 šaka soli

Fil za sarmu:

  • 500 gr mlevenog svinjskog mesa
  • 500 gr mlevenog junećeg mesa
  • 1 kašika masti
  • 500 gr crnog luka
  • 2 lista lovora
  • so po ukusu
  • 2 kašike aleve paprike
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 1 mala kafena šoljica kočanskog pirinča

Zaprška za sarmu:

  • 2 kašike masti
  • 4 kašike aleve paprike
  • 1 kesica bibera u zrnu
  • 200 gr suvog prošaranog dimljenog mesa
  • 6 listova lovora

Ren za sarmu:

  • 2 korena rena
  • 1 šoljica vode
  • 1 šoljica domaćeg vinskog sirćeta
  • so i šećer po ukusu

Priprema kupusa za sarmu:

Kupus očistiti od viška listova oprati i izdubiti kočanj po sredini. U većoj šerpi ili loncu naliti vodu, dodati so i limontus. Kad provri staviti glavice kupusa, kuvati. Kad listovi krenu da se odvajaju gotov je. Listove vaditi u tepsiju. Staviti da se ohlade.

Priprema fila za sarmu:

Crni luk iseći na kockice. Staviti mast u šerpi da se topi i zagreje. Kad se zagreje dodati luk. Luk pržiti dok dobije žutu boju. Dodavati meso po malo i mešati. Staviti začine pržiti oko 10 minuta. Dodati šoljicu opranog pirinča izmešati i skloniti da se hladi.

Motanje sarmi:

Odvojiti listove na dlanu staviti list dodati punu kašiku fila. List preklopiti sa bočne strane ka unutra i odozgo na dole motati sarmu. Umotanu sarmu blago stisnuti sa strane da se ne razmota tokom kuvanja. Sarme redjati u loncu u krug. Kad se popuni red dodati nekoliko zrna bibera, parčiće suvog mesa, 2-3 lista lovora.

Priprema zaprške za sarmu:

Rastopiti mast kad se zagreje dodati alevu papriku kratko upržiti.Vruću zapršku preliti preko sarme. Preko sarme staviti listove kupusa. Naliti vodu.(Moja baka je uvek stavljala tanjir preko da pritisne sarme) Naliti vodu. Kuvati sarmu oko 1h. Nakon tog vremena proveriti da li je kuvana.

Priprema rena za sarmu:

Ren oljuštiti, oprati i izrendati. Sipati u teglicu, dodati vodu, sirće, so i šećer po ukusu.

Kuvane sarme služiti tople uz dodatak rena. Stoji izreka:”Što se više puta podgrevaju, sarme su još ukusnije!”. Ja ne delim listove. Pravim velike sarme.

Kako je moja baka uvek pričala: “Ne pravim male, pravim “popovske sarme”! Zašto “popovske”? Nije ni ona znala da objasni, tako je nasledila izreku od svoje bake. Ja nisam uspela da odgonetnem, ali sam recept sačuvala. Kao mala uvek sam gledala kako ih pravi. Usavršila sam recept za (sada moje “tradicionalne popovske sarme”)!

Vreme pripreme 2h
Broj osoba 10

Danijela Žikić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!