Najbolja proja sa sirom. Recept, sastojci i opis kako spremiti proju. | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Projin hleb - starinska proja - seljačka proja

Najbolja proja sa sirom. Recept, sastojci i opis kako spremiti proju.

Da li znate kako se sprema najbolja proja sa sirom?

Proja sa sirom je jedan od najtraženijih i najpopularnijih recepata u svakoj domaćoj kuhinji. Mi smo vam pripremili jedan oproban i mnogo puta proveren recept, koji  neskromno nazivamo: Najbolja proja sa sirom. Ako redovno koristite naš portal Recepti i Kuvar online, ovaj recept će vam uvek biti pri ruci, na vašem kompjuteru, mobilnom telefonu ili tabletu, bez nepotrebnog gubljenja vremena za pretragu po starim kuvarima i sveskama. Klikom na ovaj link PROJA RECEPT, možete pogledati sve recepte za proju na našem portalu.

Proja sa sirom – Sastojci

 • 4 jajeta
 • 400 gr sira (feta sir, ili sličan)
 • 1 šolja (od 2 dl) ulje
 • 2 šolje jogurta
 • 1 šolja belog pšeničnog brašna
 • 1 šolja kukuruznog brašna
 • 1 šolja palente
 • 1 prašak za pecivo
 • 1 kašičica soli

Proja sa sirom – kako je pripremiti?

Sve je u ravnoteži. Proja – slatka i slana; zdrava i sočna; svetla i mekana, mada, može biti i žilava,  tvrda. Tako je to, kada se pravi proja. Pravljenje proje je kao niz protivrečnosti, jer je proja uvek napravljena od više sastojaka.

Možete pokušati da držite stvar pod kontrolom, tako da svaki sastojak ima svoje mesto u tepsiji, u tom minijaturnom svetu, jer praviti hranu je osnaživanje, a vi imate potpunu vlast nad svim sastojcima.

Proja sa sirom, detaljan postupak pripreme proje.

 • U sud za mešenje, dodati sve tri vrste brašna (belo pšenično, kukuruzno i palentu). Zatim dodati prašak za pecivo. Kašikom ili špatulom dobro promešati, da se brašno i prašak za pecivo izjednače.
 • U posebnom sudu umutiti jaja.
 • U masu brašna dodavati ulje, uz mešanje mikserom na maloj brzini. Kad se masa izjednači, dodati umućena jaja. Dodati so. Nastaviti mešanje mikserom na maloj brzini.
 • Kad se masa izjednači, dodajte izmrvljeni sir i promešajte kašikom ili špatulom. Ako volite krupnije komade sira u proji, sir izmrvite na veće komade i blago mešajte da se ne usitni previše. Ukoliko želite da proja bude sočnija, predviđenu količinu sira podelite na dve vrste sira: jedna polovina starijeg i masnijeg (kao feta), a druga polovina mlađeg i vlažnijeg.  Isprobajte odnose dva sira i nađite odnos koji vama najviše odgovara.
 • Pripremljenu masu sipajte u dublji pleh sa visokim stranama (što veći pleh – tanja proja, što manji pleh sa visokim stranicama – deblja proja).
 • Proja sa sirom se peče u zagrejanoj rerni na 200 C, između 20 i 30 minuta (u zavisnosti od debljine).

Recept za proju sa raznim dodacima

Klasičan recept – proja sa sirom, uvek se može obogatiti nekim dodatkom.

Zelje, ili spanać su najbolji za tako nešto. Dodajući nešto spanaća ili zelja proji, dobija se na gustini, mekoći i lepom kontrastu zelene boje. Trebalo bi dodati još nešto, što će ove sastojke spojiti. To nešto, za održavanje ravnoteže, uvek je sir. Kada pravite ovu posebnu proju, sa dodatkom zelja ili spanaća, trebalo bi da brašno, kajmak i toplu vodu umešate nekoliko minuta ranije, pre nego dodate ostale sastojke. Ovo stvara sočniji krajnji rezultat. Sa dodatkom vlage iz zelja ili spanaća, kao i masnoće iz sira, sočnost i mekoća su zagarantovani.

Ukoliko ste veliki ljubitelj, proja sa sirom će dobiti interesantne dodatke, kao npr. malo vlašca, da razigra ukuse. Ko voli slađu proju, može dodati i kašičicu šećera. Ovako spremljena proja sa sirom se sigurno neće mrviti i kruniti.

Proja kao doručak ili večera

Recept za proju je nastao u starim vremenima, i konzumiranje proje (ili kukuruznog hleba) sa raznim dodacima, predstavljao je jedan od osnovnih način prehrane. U svakom slučaju, i kako god da analiziramo i gledamo, proja kao osnovno jelo za doručak ili večeru, predstavlja daleko zdraviji način prehrane od raznih industrijski proizvedenih kašica i muslija.

Pogledajte i ostale naše recepte za proju:

Proja sa sirom i kajmakom na srbijanski način

Proja sa čvarcima

Proja sa zeljem ili spanaćem

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Proja, kliknite na link: PROJA RECEPT.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!