Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Ne bacajte šuplju kost, u njoj je izvor zdravlja! (RECEPT)

0

Svi vole da jedu domaću supu od kostiju, ali mnogi ne znaju da ona ima moć da nas preporodi.

Skuvajte supu od kostiju, dodajte malo povrća i rezanaca i ništa vam drugo za ručak i ne treba. Što se kosti duže kuvaju, supa će biti ukusnija. Domaća supa najčešće nam budi uspomene na detinjstvo. Međutim, nisu samo emocije ovde ključne. Pored odličnog ukusa ne smemo zaboraviti činjenicu koliko je bakina supa prijala organizmu. I zbog toga je ne zaboravljamo tako lako.

Nije tajna u mesu iz nje, već u najmanje očekivanom delu – u kostima. Meso je ovde samo sporadičan pratilac koji može da poboljša ukus. Ono što je supu od kostiju na velika vrata vratilo savremenim nutricionističkim tendencijama jeste činjenica da šupljina kosti krije velika blaga.

“Životinjske kosti su korisne jer kuvanjem ispuštaju sadržaj bogat mineralima, u najvećoj meri kalcijumom, magnezijumom, fosforom, silicijumom i sumporom. A iz hrskavice i tetiva dobijaju se glukozamin i hondroitin-sulfat, koji su odlični za zdravlje zglobova“, kaže Gordana Pejović, nutricionista.

Lek za mnoge bolesti

U kostima, dakle, nisu presudni vitamini. Ključni su minerali, koje naše telo lako apsorbuje, a vitamine možemo nadoknaditi dodavanjem povrća u supu ili korišćenjem u obliku salate.

S druge strane, ne treba da očekujemo da ćemo toplom supom rešiti sve probleme, ali mnoge možemo ublažiti, još brojnije sprečiti. Spas je za sve koji pate od sindroma nemirnih creva. Naime, želatin iz životinjskih kostiju, nogu i zglobova smiruje creva i leči sluzokožu, pomaže varenje i leči konstipaciju. Bogata amino-kiselinama, supa od šuplje kosti pročišćava organizam i pomaže nam da pobedimo prehladu i malaksalost. Supa deluje kao prirodni antibiotik.

Kako starite, jedite više supe

Srž iz šuplje kosti ostavlja traga i na lepotu. Sadrži kolagen, protein koji se prilikom kuvanja pretvara u želatin, pa kožu, kosu i nokte čini jačim i lepšim. Srž još zovu i prirodnim botoksom, a kako se proizvodnja kolagena u ljudskim kostima s godinama smanjuje, dodatni unos je dragocen.

Sadržaj kuvane životinjske kosti bogat je glikozaminom, organskim jedinjenjem koje usporava trošenje zglobne hrskavice, a hondroitin sulfat iz hrskavice pomaže u prevenciji osteoartritisa. Doprinosi i boljem snu, za šta je zaslužan glicin, vrsta amino-kiseline koja utiče i na jaču memoriju. A naučnici sa Harvarda dokazali su da se redovnom upotrebom supe od kuvanih kostiju smanjuju određeni simptomi autoimunih bolesti.

Uz sve to, supa od kostiju doprinosi dobroj liniji, idealna je za redukovani režim ishrane.

“Ona nije masna, a daje osećaj sitosti. Bogata je mineralima i hidrira organizam“, priča sagovornica Blic žene.

BKTV news - Ne bacajte šuplju kost, u njoj je izvor zdravlja! (RECEPT) - Pixabay
BKTV news – Ne bacajte šuplju kost, u njoj je izvor zdravlja! (RECEPT) – Pixabay

RECEPT: Zapečene kosti

Kosti ne morate koristiti samo u kuvanom obliku. Pikantniju varijantu dobićete kada ih zapečete u rerni. Posoljene kosti poređajte uspravno u tepsiju, posolite, prelijte uljem i dodajte vodu. Stavite u dobro zagrejanu rernu i pecite na najvišoj temperaturi dok ne vidite da su kosti oslobodile ukusan sadržaj. Po potrebi, povremeno dodajte vodu. Na kraju pečenja sve pospite svežim seckanim peršunom. Poslužite uz crveni luk prepržen na margarinu, začinjen i izdinstan u belom vinu.

RECEPT: Teleća supa

Jednu šuplju teleću kost stavite u lonac sa dosta vode i pustite da ključa oko sat vremena. Potom dodajte šargarepu, koren peršuna, celera, paškanata i crni luk. Kada se skuvaju svi dodati sastojci, procedite ih, a kuvanu tečnost sačuvajte. Iseckajte povrće, sipajte u supu, dodajte testeninu i začinite. Stavite supu da proključa. Skinite je s vatre i pospite šakom svežeg iseckanog peršuna.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.