Testival #3 - najbolji izlagač, PG Stepanov - foto Miodrag Ilić
Testival #3 - najbolji izlagač, PG Stepanov - foto Miodrag Ilić

Treći Festival testa, testenine i hleba TESTIVAL #3 održan je tokom proteklog vikenda u Dorćol Platz-u

TESTIVAL – GDE TESTO DIŠE I MIRIŠE!

Udruženje TESTIVAL i Dorćol Platz, bili su domaćini Festivala testa, testenine i hleba TESTIVAL #3, tokom proteklog vikenda. Tema radionica ovog TESTIVALA #3 bile su VANILICE, jer su vanilice jedan od najvoljenijih kolača u Srbiji, a još 2015. godine, proglašene su za najbolji praznični kolač na svetu.

Na TESTIVALU #3 prodavala su se ali i degustirala mnoga jela, koja se retko pronalaze na našim trpezama: mešani hleb sa suvim voćem, fusile tricolore, hleb od heljde i rogača sa orasima, domaće  kore pečene na plotni, prijice sa sušenim vrganjima, pita sa sirom od domaćih kora, tart sa voćem, kolač Nojeva barka, tortelone sa tartufima, samsa, brašno od crvenog kukuruza, kiflice sa krem sirom, organska testenina sa speltom, kiflice sa sirom. Od proizvoda „u ljubavi sa testom“, izdvojili su se: bundevino brašno (brašno od semena tikve golice), puter sa dodatkom koncentrovanog crvenog vina bermet, desertno vino beli bermet, namaz jabuka, aronija, cimet i Dušanovo kupinovo vino.

Tokom dva TESTIVALSKA dana, osim prodajne izložbe preko dvadeset pet izlagača domaćih, zanatskih pripremljenih proizvoda, na improvizovanoj bini, posetioci i svi prisutni su uživali u zanimljivim radionicama.

Partner TESTIVALA za edukaciju, Metro HoReCa centar i Junior Chefs Club, predvođeni dr Milicom Aleksić, menadžerom, i Nebojšom Veselinovićem, šefom kuhinje HoReCa centra, prikazali su svoj visoki profesionalizam, pripremajući razne vrste prhkih testa, a posebno iznenađenje su bila slana prhka testa i slane vanilice. Svi koji su degustirali ove delicije, ostali su zatečeni intenzivnim ukusima i aromama majstora svog zanata.

Održana je i tradicionalna inkluzivna radionica u saradnji sa Savezom udruženja MNRO i Udruženjem Živimo zajedno sa opštine Stari Grad. Mladi učenici su sa velikom pažnjom slušali svog mentora, Dejana Ilića, potpredsednika Udruženja TESTIVAL da bi naučili kako se mese vanilice u četiri koraka.

Tanja Vujičić, Tanjini kolači i Milica Bosnić, Savršenilice, otkrile su svoje tajne pravljenja vanilica. Dejan Ilić i Miodrag Ilić, prezentovali su deo kulture ishrane i turističke ponude grada Vranja i Turističke organizacije Vranja, pripremajući samsu, tradicionalnu pitu iz vranjanskog kraja. Turistička organizacija Vranje, bila je specijalni gost TESTIVALA #3.

Najposećenija radionica drugog dana TESTIVALA bila je o nudlama, testu sa ukusom Istoka. Dejan Ilić, profesionalni kuvar, pripremio je dva jela: sa junetinom i sa piletinom, gde su osnova bila nudle, a sa idejom da se ovaj specijalitet od testa sa Istoka približi svim domaćim ljubiteljima testenine. Uz praktično pripremanje, korak po korak, i uz korišćenje lokalnih namirnica i začina, koji su prisutni u svakoj kuhinji, Dejan je za samo 20 minuta pripremio dva nutritivno kvalitetna obroka.

KUD Dimitrije Koturović, zahvaljujući partnerskoj pomoći Folklor magazina, uveličao je svečano otvaranje svojim nastupom: ženska pevačka grupa je otpevala staru šumadijsku pesmu „Idu kola preko polja“, a ansambl narodnih igara se predstavio spletom „Igre iz Šumadije, u koreografji Slobodana Prokića.

Domaćin radionica bio je Uroš Bogdanović, autor mnogih radio i multimedijalnih sadržaja, od kojih su mnogi i nagrađivani.

Mlekara Šabac je obezbedila poklone prvim posetiocima oba dana, kao i poklon pakete za sve učesnike u radionicama. Wai Wai nudle Srbija su pripremili prigodne poklone svim posetiocima.

TESTIVAL #3: ŠAMPIONI

Pokrovitelj izbora najboljih i dodela nagrada bio je Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, Univerziteta u Kragujevcu.

Dva nezavisna i odvojena žirija, mučila su muku kako da od sjajnih izlagača i proizvoda odaberu najbolje.

Titulu NAJBOLJI IZLAGAČ TESTIVALA #3 ponelo je poljoprivredno gazdinstvo Stepanov. Žiri je na dodeli vredne diplome istakao da se PG Stepanov, izdvojio od ostalih, ravnopravnih kandidata, ne samo vrhunskom izradom i kvalitetom svojih proizvoda, već i ulaganjem u razvoj svog brenda.

Testival #3 - najbolji izlagač, PG Stepanov - foto Miodrag Ilić
Testival #3 – najbolji izlagač, PG Stepanov – foto Miodrag Ilić
Testival #3 - dodela diploma za najboljeg izlagača i najbolji proizvod od testa - foto Željko Blagojević
Testival #3 – dodela diploma za najboljeg izlagača i najbolji proizvod od testa – foto Željko Blagojević

Za najbolji proizvod od testa izabran je proizvod tortelone sa tartufima, izlagača Marco Polo pasta.

Za najbolji proizvod „u ljubavi sa testom“ izabran je puter sa dodatkom koncentrovanog crvenog vina bermet, izlagača Nebesa.

Posetioci, uglavnom porodice, zadovoljni izlagači, ponosni organizatori iz Udruženja TESTIVAL kao i sjajni šampioni TESTIVALA #3 najavljuju još bolje naredno izdanje. A sledeći put, nešto potpuno drugačije – tema radionica biće SALČIĆI!

Tradicionalno, pokrovitelj TESTIVALA bila je Turistička organizacije Srbije.

Napomena: TESTIVAL #3 održan je uz poštovanje svih mera prevencije i zaštite od epidemije COVID-19.

HASHTAG: #TESTIVAL, #TESTIVAL2021

TESTIVAL – GDE TESTO DIŠE I MIRIŠE!

Fotografije: Željko Blagojević i Miodrag Ilić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!