Opanak. Moram odmah da napomenem da mi opančići nisu isti, ali ni patlidžani nisu bili isti. Jedan opančić mi je otišao malo nakrivo.
Videla sam cipelice i baletanke od patlidžana, ali ja sam odlučila da napravim opančiće sa kaiševima. Ja imama Mačvanske opanke, i jako ih volim, ali moji pravi opanci nemaju grešku. Ovi imaju, i baš zbog toga mi se dopadaju.
Opanak, sastojci:
- 2 patlidžana,
- 100 grama slanine,
- 1 glavica crnog luka,
- 100 grama pirinča,
- 2 crvene paprike i,
- po ukusu: so, biber i suvi biljni začin.
PROČITAJ: Tradicionalna jela često kriju lepe priče
Opanak, priprema:
- Patlidžan izdubimo formirajući opančiće i malo posolimo unutrašnji deo.
- Sredinu patlidžana, što smo izdubili, nasečemo na kockice i sa usitnjenim crnim lukom i slaninicom propržimo.
- U tu smesu dodamo predhodno obaren pirinač, seckanu papriku, i začine po ukusu: so, biber i suvi biljni začin.
- Nalijemo malo vode i dinstamo par minuta.
- Tepsiju obložimo papirom za pečenje, pa stavimo patlidžan i smesom napunimo opančiće.
- Napravimo dve trakice od patlidžana, stavimo preko, to su nam kaiščići.
- Pečemo na 180 C oko 25 minuta u predhodno zagrejanoj rerni.
- Dekorišemo po ukusu.
Verica Poznanović
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!