Opanak - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Opanak - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Opanak. Moram odmah da napomenem da mi opančići nisu isti, ali ni patlidžani nisu bili isti. Jedan opančić mi je otišao malo nakrivo.

Videla sam cipelice i baletanke od patlidžana, ali ja sam odlučila da napravim opančiće sa kaiševima. Ja imama Mačvanske opanke,  i jako ih volim, ali moji pravi opanci nemaju grešku. Ovi imaju, i baš zbog toga  mi se dopadaju.

Opanak, sastojci:

  • 2 patlidžana,
  • 100 grama slanine,
  • 1 glavica crnog luka,
  • 100 grama pirinča,
  • 2 crvene paprike i,
  • po ukusu: so, biber i suvi biljni začin.

PROČITAJ: Tradicionalna jela često kriju lepe priče

 Opanak, priprema:

  • Patlidžan izdubimo formirajući opančiće i malo posolimo unutrašnji deo.
  • Sredinu patlidžana, što smo izdubili, nasečemo na kockice i sa usitnjenim crnim lukom i slaninicom propržimo.
  • U tu smesu dodamo predhodno obaren pirinač, seckanu papriku, i začine po ukusu: so, biber i suvi biljni začin.
  • Nalijemo malo vode i dinstamo par minuta.
  • Tepsiju obložimo papirom za pečenje, pa stavimo patlidžan i smesom napunimo opančiće.
  • Napravimo dve trakice od patlidžana, stavimo preko, to su nam kaiščići.
  • Pečemo na 180 C oko 25 minuta u predhodno zagrejanoj rerni.
  • Dekorišemo po ukusu.

Verica Poznanović

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!