Ovu čokoladu IZBEGAVAJTE u širokom luku

37

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Mnogima omiljena, bela čokolada razlikuje se od tamne prvenstveno u sastojcima od kojih se proizvodi budući da bela čokolada uopšte ne sadrži poželjnu kakao masu, a to je veliki problem.

Glavni pozitivni učinci čokolade potiču upravo iz kakao mase i što je njen udeo u čokoladi veći, to nam više pogoduje zdravlju.

Svaka se čokolada, osim bele, dobija se iz kakao putera, kakao mase, arome vanile i emulgatora sojinog lecitina.

Zbog izostanka kakao mase, bela čokolada nema toliko dobrobiti kao tamnija čokolada koja u sebi ima puno više zdrave kakao mase. Kod čokolade važi pravilo da što je tamnija to je zdravija, ali to ne važi kod bele jer pozitivan učinak kakao mase suzbijaju proteini mleka.

Ovu čokoladu IZBEGAVAJTE u širokom luku - Pixabay
Ovu čokoladu IZBEGAVAJTE u širokom luku – Pixabay

Osim kakao putera i mleka, glavni sastojak bele čokolade je šećer, na koji odlazi više od 50% čokolade. Osim toga, bela čokolada ima veći udeo zasićenih masnoća i holesterola od tamne.

PROČITAJTE: ČOKOLADNI FIL ZA TORTU

Ipak, nije da bela čokolada ima samo nedostatke. Njena prednost nad ostalim vrstama čokolade jeste veći udeo kalcijuma, ali zbog velike količine šećera ovu bi vrstu čokolade trebalo jesti tek povremeno i u ograničenoj količini.

Iako vrlo ukusna, bela čokolada je, što se nutritivnog profila tiče, najmanje poželjna vrsta čokolade.

Zašto čokolada nema kod nas i u Nemačkoj isti ukus?

Zato, ako vam se jede slatko, odaberite tamnu čokoladu sa što većim udelom kakaoa i čuvajte svoje zdravlje.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.