PC Press: Minijaturni doktori u našem krvotoku

6

Ono što smo gledali u SF filmovima krajem prošlog veka, polako se kreće ka stvarnosti. San svakog doktora je da lekove koji su vam potrebni isporuči direktno do organa koje su potrebni. Zahvaljujući naučnicima sa Univerziteta u San Dijegu, ovi snovi se brzo kreću ka realnosti. Dugogodišnje istraživanje je rezultovalo metalnim “ribicama” čija se veličina meri u nanometrima (800 nm), koje mogu da nose lekove kroz vaš krvotok, do delova kojima su lekovi najpotrebniji.

Svaka ribica ima zlatnu glavu i repno peraje, kao i telo od nikla, sastavljeno srebrnim spojnicama. Kretanje se obavlja izlaganjem oscilirajućem magnetnom polju, bez aktivnih elemenata ili spore, pasivne isporuke.

Tehnologija je još uvek daleko od primenjive, i ima svoje mane. Zlato, srebro i nikl nisu biorazgradivi materijali, a ni najjeftiniji. S druge strane, pored isporuke lekova ideja je pronaći višestruku namenu plivačima. Moguće je kontrolisati pojedinačne ćelije, ili vršiti neki vid manje invazivne operacije, pa se, iz ovog ugla smišljanje adekvatne primene odvija paralelno sa razvojem.

minijaturni-doktori-u-nasem-krvotoku-pc-press

Izvor: PC Press

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!