Petrovski kolač, posno - Gvozdena Živković - Recepti i Kuvar online
Petrovski kolač, posno - Gvozdena Živković - Recepti i Kuvar online

Petrovski kolač, postan.

Petrovski kolač, sastojci:

Testo:

  • 2 dl kisele vode,
  • 1 dl ulja,
  • 300 grama brašna,
  • 1/2 kašičice sode bikarbone,
  • 100 grama smeđeg šećera,
  • 3 kašike džema od kajsije.

Fil:

  • 1 kg jabuka petrovača,
  • 100 grama smeđeg šećera,
  • 100 grama mlevenih oraha.

Petrovski kolač, priprema:

  • Kilogram jabuka petrovača raseći uzduž po sredini, očistiti od semena, pleh obložiti pekpapirom, posuti 3 kašike smeđeg šećera, ređati jabuke, sečena strana da leži po dnu pleha.
  • Preko jabuka posuti 100 grama mlevenih oraha.
  • Staviti ovako pripremljen pleh u zagrejanu rernu na 200 stepeni, na najvišu prečku u rerni, da se jabuke zapeku.
  • Preko zapečenih jabuka preliti pripremljeno testo.
  • Vratiti u rernu da se peče. Smanjiti temperaturu na 180 stepeni.
  • Peći još dvadesetak minuta.
  • Pečen kolač izvaditi na tanjir, tako da donja strana pečenog kolača bude odozgo.

Po želji, možete kolač prelivati i ukrašavati, ali nije potrebno, jako je ukusan. Ovaj tradicionalni kolač pravi se u posnoj varijanti, kada, kao ove godine, praznik Petrovdan padne u posne dane, sredu ili petak.

Gvozdena Živković

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!