Pinđur recept, tradicionalni recept, koji je jako popularan kod svih balkanskih naroda. Sličan je ajvaru, ali se razlikuje po tome, što mu je glavni sastojak plavi patlidžan, a ne paprika.
Tradicionalno, sprema se u drvenom avanu, od sastojaka: belog luka, pečenih paprika, pečenog paradajza i pečenog patlidžana, tako što se drvenim tučkom dobro izlupa, zatim pomeša, dobro poulji i posoli. Izvor: Wikipedia
Pinđur recept – Recepti i Kuvar online
Pinđur recept, tradicionalni recept, koji je jako popularan kod svih balkanskih naroda. Sličan je ajvaru, ali se razlikuje po tome, što mu je glavni sastojak plavi patlidžan, a ne paprika.
- 3 kg mesnate crvene paprike
- 1,5 kg plavi patlidžan
- 1 kg mesnati paradajz
- 500 gr ljute papričice
- 1 l ulje
- so
- beli luk
- vinsko sirće
- Ispeći paprike i ljute papričice na plotni od šporeta, a plavi patlidžan i paradajz ispeći u rerni.
- Sve oljuštiti, a potom dobro ocediti u većoj cediljki, (možete ostaviti da se ocedi i preko noći). Zatim, samleti mašinom na krupnoj šajbni (nikako u blenderu!), jer, u originalu pinđur recepta, mlevenje treba obaviti u drvenoj posudi, sa drvenim maljem.
- Oceđenu, svu masu staviti u veću šerpu, posoliti po ukusu, dodati sitno seckan beli luk, takođe, po ukusu i dodavati postepeno ulje, uz stalno mešanje, na tihoj vatri, dok se pinđur ne uprži i ne ispari sav višak vode. Paziti da masa ne zagori.
- Na kraju, dodati vinskog sirća po ukusu. Vodite računa – kiselost ne sme da bude preovlađujući ukus.
- Pinđur konzumirati uz jak ovčiji beli sir i svež hrskav hleb.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!