Početna Recepti

Pinđur recept – Recepti i Kuvar online

0
Pinđur recept - Recepti i Kuvar online

Pinđur recept, tradicionalni recept, koji je jako popularan kod svih balkanskih naroda. Sličan je ajvaru, ali se razlikuje po tome, što mu je glavni sastojak plavi patlidžan, a ne paprika.

Tradicionalno, sprema se u drvenom avanu, od sastojaka: belog luka, pečenih paprika, pečenog paradajza i pečenog patlidžana, tako što se drvenim tučkom dobro izlupa, zatim pomeša, dobro poulji i posoli. Izvor: Wikipedia

Pinđur recept – Recepti i Kuvar online

Pinđur recept, tradicionalni recept, koji je jako popularan kod svih balkanskih naroda. Sličan je ajvaru, ali se razlikuje po tome, što mu je glavni sastojak plavi patlidžan, a ne paprika.

 • 3 kg mesnate crvene paprike
 • 1,5 kg plavi patlidžan
 • 1 kg mesnati paradajz
 • 500 gr ljute papričice
 • 1 l ulje
 • so
 • beli luk
 • vinsko sirće
 1. Ispeći paprike i ljute papričice na plotni od šporeta, a plavi patlidžan i paradajz ispeći u rerni.
 2. Sve oljuštiti, a potom dobro ocediti u većoj cediljki, (možete ostaviti da se ocedi i preko noći). Zatim, samleti mašinom na krupnoj šajbni (nikako u blenderu!), jer, u originalu pinđur recepta, mlevenje treba obaviti u drvenoj posudi, sa drvenim maljem.
 3. Oceđenu, svu masu staviti u veću šerpu, posoliti po ukusu, dodati sitno seckan beli luk, takođe, po ukusu i dodavati postepeno ulje, uz stalno mešanje, na tihoj vatri, dok se pinđur ne uprži i ne ispari sav višak vode. Paziti da masa ne zagori.
 4. Na kraju, dodati vinskog sirća po ukusu. Vodite računa – kiselost ne sme da bude preovlađujući ukus.
 5. Pinđur konzumirati uz jak ovčiji beli sir i svež hrskav hleb.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Exit mobile version