Pita.
Pita, sastojci:
- univerzalno testo za pitu 1kg brašna,
- 1/2l vode (zimi se testo mesi mlakom a leti hladnom vodom) i
so.
Za premazivanje je potrebno:
- 2 kašike masti.
Pita, priprema za testo :
- Brašno posoliti, lagano sipati vodu neprestano mešajuci da se dobije meko testo. Mora dobro da se izradi. Podeliti na 4 dela pa svaki deo dobro izraditi na dasci posutoj brašnom. Rukom rastanjiti delove testa u prst debele lepinjice, svaku malo premazati uljem ili masti pa ih prekrijte krpom i ostaviti u toploj prostoriji da odstoje 30 min.
- odstojale lepinjice se rastrežu rukom i prstima razvuku na krajevima da se dobije veći krug a onda se razvlače na stolnjaku. Krajeve lagano odcepiti i napraviti 5-tu lepinjicu. Testo se poprska toplim uljem ili mašću i koristeći stolnjak urolajte pitu.
- U manjoj posudi se pomeša voda i ulje pa se gotova savijača poprska pre pečenja.
- Peći u jako zagrejanoj rerni na 200 C.
- Pečena pita se poprska mlakom vodom i prekrije krpom da odstoji.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!