Pletena pogača – Adilja Hodža
Pletena pogača – lepa prolećna pogača.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Pletena pogača – Adilja Hodža
Pletena pogača – lepa prolećna pogača.
- 700 grama brašna
- kockica kvasca
- kašičica šećera
- kašičica soli
- 1 dcl. ulja
- 1 jaje
- 1,5 dcl. vode
- 2 dcl. mleka
Za premaz:
- 1 žumance
- malo susama
- Vodu smlačiti i dodati kašičicu šećera i izmrvljen kvasac. Ostavite da stoji nakoliko minuta.
- U dublji sud sipati prosejano brašno pomešano sa solju, dodajte jaje, ulje i na kraju nadošli kvasac. Rukom zamesite testo, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi da se udvostruči. Nadošlo testo premesite i izručite na dasku za mešenje. Podelite testo na tri dela. Od svakog dela testa napravite dugačke valjke. Valjke (prutiće) poređajte jedan pored drugog i ispletite pletenicu. Pletenicu uvijte u krug i prebacite u nauljenu tepsiju.
- Premažite umućenim jajetom i ostavite da stoji desetak minuta. Za to vreme uključite rernu da se greje na 250 stepeni. Pre nego što stavite pogaču da se peče premažite je još jednom umućenim jajetom i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na donjem delu šporeta oko pola sat ili dok ne porumeni. Pečenu pogaču izvadite iz rerne i pokrijte krpom da malo omekša.