Pogačice sa raštanom.
Raštan je višegodišnja biljka sa velikim plavicasto-zelenim sočnim listovima. Bogat je vitaminom C. Koristi se zimi (jer leti gubi na ukusu i žilav je) za variva, jela sa mesom. Bere se tokom cele zime i rano s proleća, ali je najboljeg ukusa posle prva dva mraza. Ja sam ovaj put naptavila pogačice sa raštanom.
Pogačice sa raštanom, sastojci:
- 1/2 kg brašna,
- 1/2 kockice kvasca,
- 1 kašičica soli,
- 1 kašika šećera,
- 130 ml vode,
- 100 ml mleka,
- 80 ml jogurta,
- 50 ml ulja,
- 1 žumance i
- 10 listova raštana.
Pogačice sa raštanom, priprema:
- U mlakoj mešavini vode i mleka, sa dodatkom šećera, razmutiti kvasac. U vanglicu staviti brašno, so, jogurt, ulje, žumance, iseckan raštan, i na kraju kvasac.
- Zamesiti testo.
- Testo staviti u nauljenu vanglicu, prekriti providnom folijom i ostaviti da odmara.
- Kada testo naraste prebaciti ga na brašnom posutu radnu površinu.
- Rastanjite na debljinu prsta i čašicom vadite pogačice.
- Pogačice poređajte u podmazanu tepsiju, ostavite da odmaraju petnestak minuta, a zatim pecite.
- Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite dok lepo ne porumene.
Ja sam pravila veće i manje pogačice. Mogu da vam kažem da su predivne. Uživajte u svakom zalogaju!
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!